Sklad textilu dovezeného z Německa hasiči v Dolní Řasnici na Frýdlantsku uhasili, podobně jako před rokem požár v Libčevsi na Lounsku. Dalším adeptem na požár je Bulovka na Frýdlantsku v katastru obce Černousy.

Starosta obce Černousy Josef Konkus když se dozvěděl o požáru odpadu v Dolní Řasnici, ihned si pomyslel, že totéž čeká i skládku ve dvou objektech v Bulovce. „Mám obavu proto, že před rokem došlo k podivnému převodu skladu, kde ve dvou objektech je uskladněn odpad. Majitel objektu Slavoj Kniga ho prodal Bedřichu Skalickému, člověku, který je zcela bez prostředků. Majitel uskladněného odpadu Lacika slíbil, že se jedná o surovinu, kterou zpracuje. Ale nevím o tom, že by v těchto skladech byl nějaký pohyb materiálu. Oba sklady jsou plné. Lze se tam dostat nepozorovaně. Proto se bojím, aby se tam náhodou neobjevil oheň,“ uvedl starosta Konkus.

Obavu lidí potvrdil i frýdlantský podnikatel Antonín Dočekal: „Lidé se bojí, že podobně shoří i další skládky odpadu.“ Starosta obce Krásný Les Mádle uvedl, že lidé v okolí hovoří o tom, že zhruba tři týdny před požárem se uskutečnil pokus o zapálení vedlejšího objektu. „V obou případech lidé viděli stejný automobil. Před vypuknutím požáru prý vystoupili z vozu tři muži s kanystry,“ uvedl starosta.

Stále stejný scénář

V Libčevsi na Lounsku i v Dolní Řasnici byl stejný scénář. V obou případech skládku podpálili neznámí pachatelé a tím vyřešili problém, co s nevyužitelným odpadem. Většina odpadu ve Frýdlantském výběžku má původ v roce 2005 v Sosnové na Českolipsku. Sosnová sloužila jako překladiště odpadu na severu Čech. V Sosnové zůstalo jenom 30 % odpadu. Zbytek putoval přes překupníky do Frýdlantského výběžku na Liberecku. K takovému závěru dospěla Česká inspekce životního prostředí v Liberci. Kvůli odpadu v Libčevsi již bylo obviněno třicet lidí. Zhruba polovina z nich jsou řidiči, kteří odpad do Libčevsi přiváželi.