Druhé stání u soudu v Lounech má za sebou Jiří K. (1979) a jeho matka Hana K. (1957). Podle obžaloby měl Jiří K. od roku 2005 fyzicky a slovně napadat svoji družku Veroniku B., s kterou má i dítě. Konflikty vyvrcholily v říjnu loňského roku, kdy měl své družce zlomit čelist. Kromě toho je obviněn z úvěrového podvodu při koupi auta.

Matce obžalovaného Haně K. je kladen za vinu trestný čin vydírání a pomoc trestnému činu týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě.

„Obžalovaná měla svým následným jednáním přispět k tomu, že poškozená mohla za svým synem pouze docházet. Všechny finanční prostředky musela odevzdávat Haně K., která ji bránila ve svobodném rozhodování,“ uvedla soudkyně Hana Bachová.

Poškozená měla na chirurgii říct, že jí čelost zlomilo malé dítě

Při středečním líčení byla vyslechnuta zdravotní sestra z chirurgické ambulance. „V říjnu loňského roku přišla mladá žena, která měla zlomenou čelist. Řekla mi, že ji napadl přítel. Druh jí měl říct, že bude tvrdit, že to on neudělal, ale způsobilo to jejich malé dítě. Za téměř šest let, co dělám zdravotní sestru, jsem se nesetkala s tím, že by malé dítě mohlo někomu zlomit čelist,“ vypověděla svědkyně.

Senát si také vyslechl výpověď pracovnice Městského úřadu v Lounech. „Jiří K. a Veronika B. si přišli v roce 2005 požádat o doplatek životního minima, protože žena brala rodičovskou dávku a její druh byl veden jako nezaměstnaný na pracovním úřadě. Občas měla Veronika B. podlitiny pod očima, ale když jsem se jí na to zeptala, tvrdila mi, že to jsou kruhy. Z celého jejich chování jsem měla pocit, že k sobě nemají citově blízko. Když byl Jiří K. vzat do vazby, kontaktovala mě Hana K., která vyzvedla tiskopisy, aby si mohla Veronika B. požádat o dávku. Měla jsem pocit, že chce tchyně zabezpečit svoji snachu. Veronika B. nebyla poté schopna dodat všechny potřebné poklady a o peníze přišla. Při šetření v místě bydliště partnerů mi nebyla ani umožněna prohlídka bytu. Ptala jsem se na rodinu sousedů. Jejich sousedka mi řekla, že o dítě se stará babička. Ještě před tím se o něj neměli dobře starat, dokonce ho měli nechávat v místnosti mezi psími výkaly. Od paní Hany K. vím, že o vnuka se stará ona a že Veronika B. k nim dochází a na dítě dohlíží. Funguje spíš jako jenom chůva,“ řekla svědkyně.

Úvěrový podvod pro auto?

Jiří K. je zároveň obžalován z úvěrového podvodu, kdy uvedl nepravdivé údaje při koupi auta značky peugeot v autobazaru v Postoloprtech. Před soudem vypovídali k tomuto skutku dva svědci. Řidič autobusu David B. a jeho bývalý kolega Miloš O. Oba dva se shodli, že znají obžalovaného z autobusu. Jiří K. měl údajně jezdit za prací do Prahy, kde měl pracovat u vojáků.

To ovšem u soudu popřel. Zároveň měl oba řidiče požádat o půjčku, což oba dva odmítli. Oba dva svědci popřeli, že by za obžalovaného uhradili ve zmiňovaném autobazaru akontaci. S tím nebyl obžalovaný spokojen a podal trestní oznámení na Davida B. v souvislosti s úvěrovým podvodem. Soudkyně líčení odročila na druhou polovinu srpna, aby mohli být vyslechnuti další svědci.