Ke dvěma vážným případům napadení strážníků městské policie došlo v minulých dnech v Lounech. Obě události už šetří Policie ČR jako trestný čin útoku na veřejného činitele. „Včera krátce po půlnoci při pochůzkové činnosti zaslechli strážníci v Rybalkově ulici nedaleko čerpací stanice hluk a současně spatřili dva muže, jak od benzínky začali utíkat. Oba podezřelí se rozdělili. Jeden běžel směrem k nedaleké budově STK ke stojícímu vozidlu a druhý Rybalkovou ulicí k restauraci Domov,“ popsal začátek incidentu Miloslav Malý, zástupce ředitele Městské policie v Lounech.

Vůz strážníka zachytil

Na výzvy strážníků, kteří je pronásledovali, aby zastavili, nereagovali. „Prvnímu z nich se podařilo nastoupit do vozidla a odjet směrem, kterým druhý ze strážníků pronásledoval druhého běžícího muže. Strážník zaslechl jedoucí přibližující se vozidlo, které jelo přímo na něj. Strážník se pokusil uskočit, ale byl jedoucím vozidlem zachycen. Řidič nezastavil a pokračoval v jízdě do Rakovnické ulice,“ pokračoval M. Malý.

Strážník utrpěl poranění nohy a ruky a musel být ošetřen u lékaře. Z tohoto důvodu se i druhému podezřelému podařilo utéci. U benzínové stanice byl zjištěn uražený zámek u klece s propanbutanovými lahvemi, které chtěla dvojice zřejmě ukrást. Strážníci zajistili místo trestného činu a přivolali hlídku Policie ČR.

Druhé napadení o víkendu

Ke druhému napadení strážníka došlo o víkendu. Strážníci byli přivoláni na Mírové náměstí, kde čtyři mladíci rozbili výlohu u lékárny a kopali do zaparkovaných aut. „Strážníky na místě kontaktovalo několik svědků, kteří uvedli, že mladíci utíkali do Pražské ulice. Strážníkům se podařilo tři z nich zajistit. Jednalo o mladíky ve věku 16,19 a 20 let z Loun,“ sdělil M. Malý.

Zajištěná skupinka následovala strážníky zpět k rozbité výloze. Tam se také dostavili další dva svědci, kterým byla odcizena reklamní cedule od hotelu Union, která se nacházela pohozená u lékárny. Strážníci na místo přivolali Policii ČR. „Mezitím se k lékárně dostavil 19letý mladík z Loun, který začal přítomné svědky i strážníky slovně napadat a urážet. Výzvu strážníka, aby slovního napadání zanechal a předložil průkaz totožnosti, neuposlechl a naopak na jednoho strážníka fyzicky zaútočil pěstí,“ uvedl Malý.

Strážníci museli použít hmatů a chvatů včetně nasazení služebních pout, přičemž došlo také k poškození služebního vozidla. Během zákroku mladík stále strážníky urážel a vyhrožoval jim. Pomoci mu chtěl další z mladíků, který chtěl navíc napadnout jednoho se svědků. V tom mu zabránili další přítomní strážníci.

Agresivní 19letý mladý muž byl převezen k lékařskému ošetření a následně na Policii ČR, kde skončil i druhý z agresivních mladíků.