Při tragické nehodě uPanenského Týnce na Lounsku zemřelo osm dospělých lidí. Ve středu 13.února kolem 18.30se na silnici 1/7 střetla dodávka skamionem a osobnímvozem.

„Knehodě došlo poté, co řidič osobního vozidla zn. Škoda Fabia Combi, jedoucí ve směru od Prahy na Louny, vmístě rozšíření vozovky do dvou rychlostních pruhů, začal předjíždět před ním jedoucí kamion. Vopačném směru jela vtom momentě dodávka. Následně došlo kbočnímu střetu dodávky sosobním vozidlem a následkem nárazu těchto vozidel se vychýlila dodávka ze směru své jízdy,“ popsala průběh havárie Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí.

Důsledkem tohoto manévru byl čelní střet dodávky skamionem. Osmičlenná osádka dodávky na místě zahynula, řidič osobního vozu utrpěl lehká zranění. Podle dostupných informací jsou oběti partou dělníků, kteří se vraceli zpráce. Do akce byli zapojeni ipolicejní psovodi, kteří prohledávají okolí tragédie, zda někdo při havárii například nevypadl či všoku zmísta neodešel. „Nehoda si vyžádala osm obětí,“ potvrdil vedoucí dopravní policie Louny Rudolf Náhlovský.

Ktragédii došlo na rovném a přehledném úseku silnice I/7 Chomutov– Praha, vmístě zvaném UBlažeje.

Vmístě platí úplná uzavírka, policie odklání dopravu ve směru od Loun už před Sulcem, přes Úherce a další obce. Zhruba šestikilometrový úsek hlavního tahu bude neprůjezdný přinejmenším ještě několik hodin. Kvůli množství zvědavců policie ohraničila místo tragického střetu páskami, za které se nepovolaní nedostanou. UPanenského Týnce zasahuje zhruba dvacítka hasičů, stejný počet policistů a také soudní znalci.

Na místo dorazil jeřáb a další nákladní vůz, na který je v těchto chvílích, ve čtvrt na dvanáct v noci, překládán náklad zhavarovaného kamionu. Ten měl namířeno zRokycan do chomutovských válcoven. Jeho náklad představovaly ocelové ingoty ocelkové hmotnosti asi dvacetitun.

„Celá událost se zatím vyšetřuje, zatím mohu potvrdit osm obětí,“ uvedl bez dalších podrobností Oto Hess, velitel zásahu lounské jednotky profesionálních hasičů. Během následujících několika desítek minut bude pokračovat vyprošťování těl z vraku naprosto zničeného mikrobusu, a to za použití speciální techniky. Tragickou atmosféru značně dokreslují rakve, vyskládané vedle zbytků mikrobusu. Připraveni už jsou také pracovníci Správy a údržby silnic z Loun, aby po skončení šetření vozovku uklidili.

Místo je častým dějištěm nehod

Silnice I/7 Praha– Chomutov je ve svém dvoupruhovém uspořádání mezi Slaným a Chomutovem častým místem dopravních nehod. Dosud nejtragičtější se tam stala vroce 2001, kdy na nově otevřeném obchvatu Loun zemřelo po čelním střetu sedm lidí. Tragédie se ale pravidelně na této silnici stávají ina jiných místech– na Slánsku je to vokolí Třebíze, na Lounsku uSulce, vokolí Postoloprt a na Žatecku, nejčastěji uVelemyšlevsi a na takzvané křižovatcesmrti.

Silnice I/7 by měla být vbudoucnu přestavěna na rychlostní silnici R7. Její čtyřproudové uspořádání by mělo podobným čelním střetům zabránit. Letos na jaře se mají na Žatecku a Lounsku začít stavět tři nové úseky, celá R7 by měla být vÚsteckém kraji hotova do roku 2010.Ve středních Čechách to má být až vroce2014.

Dosud nejtragičtější dopravní nehoda se vokrese Louny stala vroce 1966, kdy se vobci Deštnice uŽatce střetla lokomotiva snákladním autem plným mladých chmelových brigádníků na korbě. Tehdy zemřelo deset lidí.