Muž musel opustit své bydliště v sobotu 30. června dopoledne. „Podbořanští policisté vykázali z místa trvalého bydliště 29letého muže, který doma slovně i fyzicky napadal matku a sestru,“ řekla Deníku Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Útoky od muže se stupňovaly

Ženy naštěstí neutrpěly žádná zranění. „Policisté se k vykázání rozhodli poté, co zjistili, že se fyzické i slovní násilí se neustále stupňuje a vykazuje znaky domácího násilí,“ pokračovala policistka. Policie na případu stále pracuje. „Případ nadále šetří policisté podbořanského obvodního oddělení jako přestupek proti občanskému soužití,“ dodala J. Střelcová.

Od začátku letošního roku, kdy začal platit nový zákon o domácím násilí, je to již třetí případ v lounském okrese. Všechny tři se přitom odehrály v Podbořanech, první dva už v lednu. „V prvním případě se jednalo o 53letého muže, který slovně i fyzicky napadal svoji o rok starší ženu. Druhý případ se odehrál v Příčné ulici, kde ve společném bytě nadával své 55leté matce,“ sdělila tisková mluvčí.

Podle policistů se i v lounském okrese mnoho žen za svou situaci stydí a násilí nenahlásí. To podle nich ale není řešením, naopak doporučují spojit se s odborníkem. „Žena se nesmí stydět, ale zavolat do specializovaného centra či azylového domu. Nejhorší je násilí omlouvat a obviňovat se z něj,“ tvrdí Tomáš Krupička z Policie ČR v Lounech.

Důležité je připravit si útěk

Důležité je také vysvětlit situaci dětem. „Žena by se měla spojit s někým komu důvěřuje, přítelkyni nebo někomu z rodiny. Děti by o situaci měly také vědět, důležité je ale také vyvarovat se pomlouvání jejich otce,“ zdůraznil Krupička. Pokud je násilí dlouhodobé, měla by si žena připravit útěk. V případě okamžitého napadení je důležité zavolat policii. „Před příjezdem policie je důležité neodklízet případné stopy po násilí,“ připomíná policista.