Zatím pouze dvakrát zasahovali policisté v lounském okrese od zavedení zákona o domácím násilí. „Policisté v lounském okrese od začátku roku, kdy začal platit nový zákon, řešili zatím pouze dva případy domácího násilí,“ uvedla na dotaz Deníku Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Oba případy v Podbořanech

Oba případy se odehrály v lednu v Podbořanech. „V prvním případě se jednalo o 53letého muže, který slovně i fyzicky napadal svoji o rok starší ženu. Druhý případ s odehrál v Příčné ulici, kde ve společném bytě nadával 23letý násilník své 55leté matce,“ řekl policejní mluvčí. Podle policistů se mnoho žen za svou situaci stydí. To však není řešení, naopak doporučují spojit se s odborníkem. „Ženy se nesmí stydět, ale zavolat do specializovaného centra či azylového domu. Nejhorší je násilí omlouvat a obviňovat se z něj,“ tvrdí Tomáš Kupička z preventivně informační skupiny Policie ČR Louny.

Dobré je se někomu svěřit

„Žena by se měla spojit s někým komu důvěřuje, například s přítelkyní nebo někým z rodiny, a svěřit se mu. Také je důležité vysvětlit situaci dětem, aby chápaly co se děje, ale zároveň se vyvarovat pomlouvání jejich otce,“ zdůraznil. Pokud je násilí dlouhodobé, žena by si měla připravit útěk, aby byla na vše připravena a neohrozila poté své zdraví. V případě okamžitého napadení je důležité zavolat policii. „Před příjezdem policie je důležité neodklízet případné stopy po násilí,“ připomíná T. Krupička.

Hojně u žen stále přetrvává názor, že domácí násilí může být jen fyzické. „Domácí násilí zahrnuje fyzické, sexuální, psychické nebo i ekonomické násilí, k němuž dochází mezi blízkými osobami,“ dodal Tomáš Krupička.