Ani branku neinkasovali fotbalisté FK Chlumčany v XIX. ročníku Memoriálu F. Říhy a V. Peterky, který v sobotu pořádali za účasti čtyř mužstev, a stali se jeho vítězem.

Déšť turnaj neohrozil

Přestože celý turnaj pršelo, pořadatelé zvládli organizaci na výbornou, hráči všech týmů v šesti sehraných utkáních podávali na léto velmi dobré výkony a více než stovka diváků, která nelitovala cestu v dešti, se bavila pod krytou tribunkou i u kabin vedle zdejší kantýny s občerstvením. Jen večerní posezení s partnerským týmem SV Leubsdorf z Německa se muselo přesunout ze hřiště do krytých prostor v Blšanech.

Jak šly zápasy v Chlumčanech

Hrálo se každý s každým na 2x20 minut. Kdo je doma pánem, ukázali Chlumčanští doplněni o mladé hráče v úvodním utkání, když porazili Sokol Chožov ze III. třídy 3:0. V druhém utkání vyhrál Panenský Týnec ze stejné soutěže nad německým Leubsdorfem 2:1. Tejničtí si ale moc neodpočinuli a v následném utkání podlehli Chlumčanům z okresního přeboru těsně 0:1, když jedinou branku vstřelil Hézl po vyšachování obrany.

V dalším souboji se předvedl v pěkném světle Chožov, který v utkání promarněných šancí zdolal Leubsdorf 2:1 vítězným gólem v posledních vteřinách. Prakticky utkání o druhé místo rozhodl pro sebe Chožov, neboť zdolal Pan. Týnec jasně 3:0.

V závěrečném vystoupení se dočkali prvního bodu Němci, když remizovali s domácím celkem 0:0. Chlumčany tak bez jediného obdrženého gólu vyhrály celý turnaj a jejich Václav Koubek dostal cenu nejlepšího brankáře.

Cenu krále střelců si vystřílel pod dohledem svého kanonýrského otce Stanislava Stránského jeho syn čtyřmi góly (z celkových pěti Chožova).

Asistent Koubek ctil fair–play

Velmi slušně hraný turnaj s minimem žlutých karet řídili rozhodčí Trochymčuk a Lapka, zatímco jeden asistent byl vždy laik. Chožovský Miroslav Koubek, který už odmával veliké množství soutěžních zápasů, byl nekompromisní i v utkání právě Chožova s Leubsdorfem, když svým hráčům odmával ofsajd a tím neuznal branku.

Místo 2:0 to hned z protiútoku bylo srovnáno na 1:1, neboť německý útok byl rychlý a přesně zakončený. Chožovští se ale nevzdávali a v poslední minutě po rohovém kopu se opět prosadili ze standardní situace a vstřelili vítěznou branku na 2:1.

Domácí fotbalisté potěšili věrné dobrou hrou a doplněním mužstva. „Konečně tu máme dorost a už to začíná být znát,“ liboval si vedoucí FK Chlumčany Zdeněk Pechar. „Z Chožova přicházejí žáci, které tam vedli manželé Mašanští a po doplnění je povedou s Tomášem Kinclem i nyní v Chlumčanech už jako dorostenecké družstvo, které jsme také přihlásili do soutěže. Trenér Josef Laxa hned většinu vyzkoušel mezi dospělými.“

Na jubilejní XX. ročník Memoriálu Říhy a Peterky plánuje v Chlumčanech rozšíření turnaje. „Něco podobného jako dělají v Německu, kam jezdíme každoročně na dvoudenní turnaj v květnu,“ doplnil Z. Pechar, který byl s letošním průběhem navzdory dešti spokojen.

Konečné pořadí XIX. ročníku turnaje
1. Chlumčany 4:0 7
2.S. Chožov 5:4 6
3.S. Pan. Týnec 2:5 3
4. SV Leubsdorf 2:4 1
Nejlepší střelec Stránský (Chožov), brankář Václav Koubek (Chlumčany)