Agónie kdysi prvoligového klubu z Podbořanska, FK Chmel Blšany, je na vrcholu. Kvůli nedostatku hráčů končí v krajském přeboru, do nového ročníku nenastoupí ani jednou. Hrát se tedy nebude ani zítra, v sobotu 27. srpna, kdy bylo v plánu dopolední domácí utkání s Krupkou.

„Blšany se ve čtvrtek odhlásily telefonicky a následně své rozhodnutí potvrdily i mailem. Dosavadní dvě jejich utkání v krajském přeboru se anulují a Blšany se stávají prvním sestupujícím," řekl Miloš Vitner, sekretář krajského fotbalového svazu. Písemně podklady klub dodá, pokud by nenastoupil ke třetímu zápasu, stejně by byl z krajského přeboru vyřazen.

Potíže byly už na jaře

Klub měl potíže už na jaře a nedostatek hráčů ho trápil i v nové začínající sezoně. V prvním kole nenastoupil doma proti Srbicím, ve druhém nejel do Bíliny a nenastoupí ani o víkendu proti Krupce.

„Za neúčast v 1. kole dostaly Blšany pokutu 20 000, za 2. kolo 30 000 korun a nyní půjde návrh sportovně technické komise. Sportovně technická komise se bude držet rozpisu soutěže a Blšany by podle něj měly zaplatit 50 000 korun. Budou mít nárok hrát příští sezonu I.A třídu, protože se odhlásily samy. Pokud by je vyřadil svaz, neměly by nárok na žádnou soutěž," dodal.

Připomeňte si také: Blšany se odhlásily z poháru

Krajský přebor tak bude mít 15 účastníků, jeden celek bude mít vždy volno. Pokud klub zaplatí pokuty, může nastoupit v příštím ročníku I.A třídy, tedy v nižší soutěži. Je ale možné, že bude vyškrtnut z listiny FAČR a definitivně skončí.

Poslední krize Blšan se naplno projevila letos na jaře, kdy se kádr s ambicemi postupu do divize kvůli sporům uvnitř klubu rozpadl. Fotbalisté navíc nedostávali peníze a někteří přestali za klub nastupovat. Blšany několik zápasů prohrály kontumačně, do dalších nastupovaly v neúplném počtu hráčů nebo s narychlo sehnanými fotbalisty z nižších soutěží a prohrávaly rozdílem třídy, jako například v Modré 0:24. Během léta se klub dohromady už nedal, ochotu za něj hrát projevilo jen několik hráčů.

Čech, Šimák, Gedeon…

Za Blšany hrála v minulosti celá řada známých českých fotbalistů. Například současný brankář Arenalu Petr Čech, záložníci Jan Šimák či Patrik Gedeon nebo útočník Roman Hogen a současný televizní expert Luděk Zelenka.