Exreprezentant, obrovský talent, který hrál v Hannoveru, Leverkusenu, vybojoval se Spartou dva české tituly a ve slavné ligové éře Blšan tahoun klubu z Podbořanska, se vrací z Rakouska na české trávníky. Nebude kopat v první líze, ani ve druhé a nebude to ani v divizi. Předvádět svá „kouzla" bude v záloze Horního Jiřetína, který v krajském přeboru usiluje o záchranu. Šikovný záložník jako první prověří Žatec.

„Je to kamarádská výpomoc zprostředkovaná přes našeho asistenta trenéra Miroslava Krima, který se s Janem Šimákem zná. Ten zařídil, že nám v jarní části krajského přeboru pomůže," vysvětlil šéf hornojiřetínského klubu Jiří Hyneš.

Premiéra proti Žatci

Jan Šimák si odbude premiéru už tuto sobotu 29. dubna, kdy Jiřetín doma hostí od 17.00 hodin Žatec. Hornímu Jiřetínu jde o záchranu v nejvyšší krajské soutěži, v tabulce mu totiž patří třináctá příčka. Ale také Slavoj na jaře nezáří, spíše se trápí.

Osmatřicetiletý Jan Šimák přitom začínal s vrcholným fotbalem nedaleko Žatce, v šestnáct kilometrů vzdálených Blšanech. Tam jako obrovský talent českého fotbalu udivoval fanoušky svou skvělou technikou ve středu pole. Nejprve ve druhé lize a po rychlém postupu malého městečka do nejvyšší soutěže také v lize první. Hrával tam tehdy s Vrabcem, Gedeonem, Bittengelem… Jan Šimák „kouzlil", předváděl skvělé pasy. V 99 zápasech tam v první a druhé lize vstřelil 16 branek (dvě sezony hrál druhou ligu, dvě první). V paměti fanoušků ale také zůstaly jeho problémy se životosprávou. Ty ho ostatně podle některých názorů připravily o ještě zářnější kariéru. Na kontě má jeden reprezentační start za český A tým, v roce 2000 se stal vicemistrem Evropy do 21 let, nastoupil také na olympiádě v Sydney.

Z Blšan, kde byl miláčkem tamních fandů, zamířil do Německa. Zahrál si za Hannover, vybojoval postup do Bundesligy. Pak pokračoval v Leverkusenu. Následně zamířil do Sparty, se kterou získal dva tituly českého mistra, zahrál si Ligu mistrů. Vrátily se ale problémy se životosprávou… Pak působil v několik německých klubech v nižších soutěžích, hrál za druholigové Táborsko, ve Střížkově, v Českých Budějovicích a naposledy v Rakousku. Nyní tedy oblékne dres Horního Jiřetína.