Žádné oťukávání nebo nasávání atmosféry v přípravě. Žádný soupeř „na rozcvičení". Rovnou ostrý křest ohněm prožil ve fotbalové reprezentaci žatecký rodák Jaromír Zmrhal. Premiéru absolvoval třiadvacetiletý záložník v kvalifikačním duelu s Azerbajdžánem.

Na hřiště šel Zmrhal v 74. minutě, vystřídal Skaláka a hned se aktivně zapojil na levém okraji zálohy. Po několika nervozních dotecích s balonem pak žatecký rodák spoluvytvořil největší šanci českého národního týmu ve druhém poločase. V 78. minutě šikovně sklepl hlavou centr na volného spoluhráče ze Slavie Škodu, ten ale z blízkosti vystřelil jen do brankáře Azerbajdžánu, obrovskou příležitost neproměnil.

Českému týmu se nedařilo

I v dalších minutách duelu, z české strany bohužel protrápeného až k remíze 0:0 s týmem, který rozhodně nebudí postrach ve fotbalových kruzích, byl pak Jaromír Zmrhal aktivní. Několikrát se zapojil do kombinace, jeden jeho centr propadl za obranu, ale nenašel ani českého adresáta.

České reprezentaci se proti Azerbajdžánu nedařilo. Tým složený z mnoha nových tváří vytěžil z utkání jen bod, což je vzhledem k síle soupeře jednoznačně ztráta. Kombinace vázla, tým působil nervozním dojmem. O něco více klidu na kopačkách by v některých okamžicích potřeboval i Zmrhal, při takové premiéře je ale jeho nervozita pochopitelná. Bohužel tak ale působil celý český tým.

Třetí zápas bez vstřelené branky

Po závěrečném hvizdu byl fotbalista, který se první kličky učil v Žatci a Blšanech, stejně jako všichni jeho spoluhráči, velmi zklamaný. Česká reprezentace opět nenašla recept na obranu soupeře, proti Azerbajdžánu to byl už třetí kvalifikační zápas bez vstřelené branky.

Pro třiadvacetiletého fotbalistu Slavie Praha byl souboj s Azerbajdžánem opravdovým křestem ohněm. Premiéru v dospělé reprezentaci odehrál přímo v kvalifikačním duelu, v přípravě dosud nenastoupil. Trenér Karel Jarolím ho povolal dodatečně před dvojutkáním s Německem a Azerbajdžánem, Zmrhal ho zaujal dobrými výkony na podzim, a také se blýskl v derby se Spartou.

Splněný sen

Zmrhalovi se tak díky pozvánce splnil dětský sen. „Jsem nadšený, chtěl bych poděkovat všem ve Slavii i v reprezentaci za důvěru. Je to nepochybně splnění mého obrovského dětského snu. Věřím, že nezklamu, a pokusím se důvěru maximálně splatit," uvedl pro slávistický web poté, co se při cestě domů do Žatce dozvěděl o tom, že se připojí k reprezentačnímu A týmu.

Jaromír Zmrhal se narodil 2. srpna 1993 v Žatci, kde ještě nedávno bydlel. Stále do města chmele jezdí velmi často za rodinou. Hrál za Žatec a Blšany, od deseti let je hráčem Slavie Praha. V nejvyšší soutěži poprvé nastoupil v sezoně 2012/13, od té doby je jedním ze základních pilířů slávistické sestavy. Hraje v záloze, nastoupit může na několika postech. V minulých letech se prosadil i do jedenadvacítky, s českou mládežnickou reprezentací se zúčastnil také loňského ME.