Sbor dobrovolných hasičů (SDH) v Domoušicích patří k nejstarším v okrese Louny.

Založen byl už v roce 1877, před dvěma roky v obci proběhly oslavy 130. výročí.

Sbor patří k těm velmi aktivním. Dvacítka členů sboru je ve výjezdové jednotce, která je v současné době zařazena v kategorii JPO 3. Důležitost výjezdové jednotky spočívá v tom, že Domoušice a okolí leží poměrně daleko od větších měst. Proto je výpomoc dobrovolných hasičů z Domoušic na hranici Lounska a Rakovnicka pro profesionální jednotky důležitá. Nejednou se stalo, že Domoušičtí zasahovali také na území Rakovnicka.

K těm posledním zásahům patří například výjezd k dopravní nehodě autobusu mezi Hřivicemi a Konětopy, ke které došlo v polovině října. Na konci srpna došlo k velkému požáru strniště se slámou mezi Mutějovicemi a Kounovem. Kromě profesionálů z Rakovníka byli na místo povoláni také dobrovolné jednotky z Kněževsi a Mutějovic. Pravděpodobnou příčinou bylo vznícení od projíždějícího vlaku. Jednotka SDH Domoušice byla povolána jako záloha a na dohašovací práce. Na konci května hasiči z Domoušic vyjížděli na pomoc obyvatelům Hřivic, jejichž domy zaplavila po prudké bouři voda steklá z okolních polí. Ve vesnici tehdy zasahovaly čtyři sbory dobrovolných hasičů – kromě domácích a Domoušických, také sbor z Touchovic a Ročova.

K těm vůbec největším zásahům z posledních let patří hašení požáru sušárny chmele, ke kterému došlo vloni v srpnu přímo v Domoušicích. Požár měl vzhledem k suchému chmelu, dřevěné střešní konstrukci a dřevěným podlahám velkou intenzitu a rychle se šířil. Likvidace probíhala i za pomoci výškové techniky. Škoda byla odhadnuta přibližně na šest milionů korun, na místě bylo osm hasičských sborů.

V rámci SDH Domoušice jsou aktivní i ženy. Jejich družstvo bylo sice oficiálně založeno až v květnu 2008, ale už o rok dřív pomáhaly při zajišťování oslav výročí sboru. Ženy se pravidelně účastní hasičských soutěží, zatím jejich největším úspěchem je letošní třetí místo v krajském kole soutěže v požárním sportu. To se konalo v srpnu ve Varnsdorfu. Okresní kolo soutěže ženy z Domoušic letos v červnu v Telcích vyhrály.

Mladých hasičů je třicítka

Spolu se ženami jsou ve sboru aktivní také děti. Schůzky mladých hasičů se konají každou středu odpoledne v tamní hasičárně, kolektiv mladých hasičů má na seznamu třicet dětí. Letos v dubnu družstvo mladých hasičů z Domoušic zvítězilo v závodech požárnické všestrannosti, které se konaly v Libočanech. Domoušičtí se pravidelně účastní okresní soutěže Plamen, která je určena pro mladé hasiče.

Hasiči v Domoušicích mají k dispozici dvě auta. Od srpna 2007 jim slouží téměř třicet let stará cisterna CAS 32T s objemem nádrže 6600 litrů. Už více než rok mají také k dispozici terénní Ladu Nivu, která je určena hlavně na technické zásahy.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz