„Přidejte, musí to být ještě rychlejší. Dejte si záležet na pospojování hadic, ale všechno to musí být rychle. Nikde nesmíme zaspat.“ Povzbuzování, občas nějaká ta výtka, ale hlavně radost. Přijel jsem do Kryr zrovna ve chvíli, kdy tamní hasičský potěr trénoval na soutěž. A že jim to šlo.

„Je to už druhá generace dětí, kterou vychováváme, je to potěšení,“ vítá mě velitel kryrských dobrovolných hasičů Karel Spurný. Je na něm vidět, že je na mládež náležitě pyšný.

Po trávníku se kolem hadic a hasičských vozů motá patnáct dětí, nejmenší ještě ani nechodí do školy. „A nebýváme na soutěžích poslední, i když máme děti i ze školky. Když závodí s o hodně staršími dětmi, je to zajímavá podívaná,“ usmívá se velitel hasičů, ke kterým se v Kryrech hlásí 70 členů. Děti mají za sebou i úspěchy, byly dvakrát okresními šampiony, dvakrát jely i na neoficiální mistrovství ČR.

Soutěží se samozřejmě zúčastňují i dospělí. Každý rok navíc pořádají i oblíbený Kryrský pyrocross.

Hasiči v Kryrech fungují bez přestávky 136 let. V devadesátých letech měli potíže, jako všude, lidé měli často jiné starosti. I díky výchově dětí ale přežili a dnes se mohou chlubit čtyřmi vozy, z toho tři jsou zařazeny ve výjezdu. „Ve výjezdové jednotce máme 24 lidí,“ pokračuje ve vyprávění Karel Spurný.

Dobrovolníci, to ale nejsou jen soutěže. Připraveni vyrazit jsou v Kryrech takřka neustále. Kromě menších zásahů v okolí při požárech stohů nebo menších lesních požárů vyjíždějí často i k „velkým akcím“.

Pomáhali u Lubence

„Počet výjezdů se dost liší, ale rozhodně se nenudíme.“ Kryrští dobrovolníci se tak letos objevili například u velké nehody autobusu u Lubence, kde hlavně pomáhali záchranářům.

„Před časem jsme zasahovali například také v Petrohradě, hrozil tam výbuch plynových lahví. Občas vyjíždíme také k požáru rodinného domku,“ vzpomíná Spurný. Také zámek ve Valči kryrští hasiči znají. Když tam před lety hořelo, byli tam.

Hasiči se věnují také kultuře v městečku. Každoročně v lednu tam pořádají ples, na tom dalším už pomalu pracují.

„Podílíme se také na zajišťování nejrůznějších akcí. V Kryrech spolupořádáme první máj, dohlíželi jsme na fotbal v Blšanech, Podbořanské letní slavnosti nebo festival Rock for church(ill),“ dodal Karel Spurný.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz