Posledních pět let zažívá Sbor dobrovolných hasičů (SDH) v Panenském Týnci malou renesanci. Členů přibývá, znovu ožívají kulturní tradice a dokonce se podařilo sehnat i potřebnou techniku.

Především asistence, zajištění na různých akcích, pořádání společenských událostí – to je v poslední době hlavní náplní práce dobrovolných hasičů v Panenském Týnci, jejichž sbor existuje od dubna 1879. O uplynulém víkendu například hlídali na mezinárodním trampském potlachu v Žerotíně, jsou i při známých tuning srazech na blízkém letišti a dalších akcích.

„V současné době máme 79 členů, z toho je asi polovina žen. Na výjezdy je připraveno 17 lidí,“ shrnul velitel SDH Panenský Týnec Miloslav Vejražka. V nově zrekonstruovaných garážích čeká na zásah klasický trambus. „Máme také téměř hotový Ford Transit, který bude sloužit pro technické zásahy,“ uvedl M. Vejražka.

V posledních letech se sbor vzmohl, loni s přispěním kraje zakoupil mimo jiné hydraulické nůžky, potřebné pro vyprošťování raněných při autonehodách. Vzhledem k blízkosti nechvalně proslulého úseku silnice I/7 se to jeví jako nezbytnost. Jak ale sám velitel říká, k zásahům moc často nejezdí: „Ten počet každoročně kolísá, letos jsme na té silnici zasahovali jen čtyřikrát – u dvou nehod a u dvou požárů vozidel.“

Jinde oblíbený požární sport se v obci opakovaně nedaří oživit. Znovu se naopak začaly pořádat tradiční staročeské máje se vším, co k nim patří, vynášení Morany nebo čarodějnice.

Nyní ale dobrovolníci žijí úplně něčím jiným. Na konci září totiž oslaví 130. výročí od založení sboru.

Chystá se velká slavnost

Slavnost se uskuteční 26. září. Dá se očekávat, že se na ni sjedou kolegové ze širokého okolí i se svou technikou, takže bude určitě na co se dívat. „Budeme jako sbor prezentovat náš nový prapor,“ prozradil velitel Vejražka. V plánu je kromě jiného také zásah u simulované hromadné dopravní nehody, kde se lidé budou moci podívat, jak se při takových událostech postupuje.

Největší cvičení se odehraje na panenskotýnecké základní škole. Tam proběhne ukázka, jak se dostat z hořící budovy. „Lidé se budou evakuovat dveřmi, okny i s pomocí velkého autožebříku…“ naznačil Miloslav Vejražka.

Kromě toho se představí také policejní kynologové, zajímavá bude jistě i prezentace firmy Deconta, zabývající se dekontaminací a likvidací nebezpečných materiálů. Příznivce fotbalu jistě potěší i naplánované dopolední utkání.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz