Je funkční, už v roce 1892 byla zakoupena pro hasiče v okolí Petrohradu a dodnes, jak sami říkají, si ji pěkně hýčkají.

Historická stříkačka je chloubou dobrovolníků a hlavní dominantou jejich síně slávy. A ta určitě není skromnou výstavkou. V hasičárně zabírá celou jednu stěnu.

„Máme tam naše největší poklady,“ usmívá se Petr Kunc, velitel družstva petrohradských dobrovolných hasičů, když usedáme v jejich hasičárně, kterou si na počátku 21. století vybudovali a zkrášlili vlastníma rukama.

V „síni slávy“ mají v Petrohradě nejrůznější poháry ze soutěží, skvost v podobě funkční historické stříkačky, poděkování za pomoc při povodních, ale i mnoho dalších, pro hasiče cenných, trofejí. „Je nás tady celkem pětačtyřicet, do výjezdu máme deset lidí a dalších deset prochází školeními a jsou připraveni zaskočit,“ vypočítává Rudolf Sochor, velitel výjezdové jednotky.

Dosud měli petrohradští hasiči k dispozici Avii, nově přibyla do jejich výjezdové techniky i cisterna. „Díky tomu budeme moci častěji vyjíždět, frekvence by se měla zvýšit. Budeme moci jezdit i dále od Petrohradu,“ doufá Sochor.

Sérii požárů měl na svědomí žhář

Hasiči působili původně jak v samotném Petrohradě, tak v nedalekých Černčicích. Dnes už je sbor jen jeden, ale aktivní. Výjezdů mají petrohradští hasiči ročně do deseti. Výjimkou byl určitě loňský rok. Série úmyslných požárů je zaměstnala až nevídaně. „Během osmi dní bylo v obci sedm nebo osm požárů. Stohy, stromy, statek, ale i rodinný dům,“ vzpomíná Petr Kunc.

V minulosti pomáhali hasiči z Petrohradu také u požáru obecního úřadu nebo objektu mlékárny. V roce 2002 vyrazili dvakrát i na povodně, do Mlékojed. Ocenění za pomoc tam nemůže samozřejmě chybět na čestném místě, vyvěšené v hasičárně.

Vichřice, potopa, oheň v kůlně…

„Letos jsme zasahovali v parku po vichřici, odklízeli jsme nějaké spadlé stromy. Pomáhali jsme také u vytopeného domu, ale největší zásah jsme měli zhruba před dvěma měsíci,“ vypráví Sochor a pokračuje. „Jeden pán si zatopil v kůlně, a ta bohužel chytla. Dřevěný přístřešek sice shořel, ale ostatní se podařilo zachránit. Dům sice chytil, nějaké škody tam byly, ale podařilo se to uhasit včas. Nikdo nebyl ani zraněn.“ Na zásahy se musí hasiči pořád aktivně připravovat, učit se a zdokonalovat se, je povinností.

„Nedávno nedaleko proběhlo velké námětové cvičení, zasahoval i vrtulník, 35 hasičských aut a 120 hasičů Vydařilo se to, zase jsme se něco přiučili,“ vzpomíná Petr Kunc. Z Petrohradu dobrovolníci vyjíždějí i na oblíbené soutěže. Že jsou úspěšní i mimo okres mají opět zdokumentované v síni slávy.

Oblíbená noční soutěž

„Někdy na soutěžích předvádíme i zásahy s naší starou stříkačkou, jak se to dělalo dříve. Každý rok u nás v Petrohradě pořádáme také oblíbenou noční soutěž,“ pokračuje Kunc.

„Pomáháme také u všech akcí, které pořádá obecní úřad. Když je pouť, přidáme ruku k dílu, letos jsme pomáhali s organizací oslav 150. let od založení školy a srazu rodáků,“ dodal Kunc. Hasiči nezapomínají ani na děti, nejen že se mohou hlásit do sboru, dobrovolníci pro ně pravidelně pořádají dětské dny.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz