Zbrusu nová hasičárna, udržovaná vozidla a hlavně všudypřítomná dobrá nálada. Přitom jsou ve Vroutku ale pořád připravení pomáhat, jako už tolikrát.

Vítá mě Karel Ullmann, velitel výjezdového družstva společně s dalšími kolegy. „Jen pojďte dál, máme se určitě čím pochlubit,“ zve mě do chlouby hasičů z Vroutku – nově zrekonstruovaného hnízda dobrovolníků.

„Začali jsme s úpravami 29. září 2007 a letos v listopadu chceme mít hotovo. Přistavěli jsme dvě velké garáže, klubovna je úplně nová, plánujeme ještě malý přístřešek,“ chlubí se Karel Ullmann stavením, které z valné části hasiči zrekonstruovali vlastními silami a na které mohou být opravdu pyšní. „Máme konečně pěkně vypadající hasičárnu,“ pokračují hasiči, jejichž velitelem jednotky je Miroslav Horník.

A mají určitě na co navazovat. Dobrovolní hasiči totiž v městečku působí už od roku 1873. V současné době mají dvě výjezdová auta a deset hasičů do výjezdu. „K tomu se staráme ještě o děti, těch máme patnáct. Zrovna nedávno byly na soutěži a skončily první a druzí,“ přidává Ullmann.

Zrovna před několika dny zasahovala jednotka z Vroutku u požáru lesa nedaleko městečka. „Byl to letos dvanáctý zásah, loni jsme měli zásahů šest,“ říká velitel.

Ve většině případů jde o podobné zásahy, jako mají i ostatní dobrovolné jednotky. Kromě lesních požárů pomoc profesionálům nebo požáry sena. Byli ale také na povodních, uklízeli schválně vysypané hřebíky na silnici nebo pomáhali u požáru rodinného domku.

Čtyři hodiny u převráceného autobusu

„Naším největším zásahem byla bezesporu pomoc u převráceného autobusu u Lubence. Byli jsme tam skoro čtyři hodiny, pomáhali se zraněnými, se zavazadly. Byl to pro nás extrémní zásah, protože normálně k nehodám nevyjíždíme,“ pokračoval Ullmann.

Zajímavostí je spolupráce s německými kolegy. Podařilo se ji navázat před třemi roky. „Jezdíme k nim i na různé soutěže. Mají je jiné, než u nás. Soutěží se třeba v tahání traktoru na laně,“ uzavírá Ullmann.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz