Sbor dobrovolných hasičů (SDH) v Žiželicích loni oslavil 130 let od založení. Tak jak to bylo obvyklé i jinde, sbor s bohatou historií přestal po roce 1989 fungovat. Jeho činnost byla znovu obnovena v roce 2002.

„V současné době máme asi třicet členů. Počátkem roku do sboru vstoupila řada žen, takže v současné době je v něm přibližně polovina mužů a polovina žen,“ uvedl Miroslav Šramota, starosta SDH Žiželice.

Sbor je zařazen do kategorie JPO 5. Tomu odpovídá počet výjezdů – je jich málo. Jeden, dva za rok. „Naposledy jsme vyjížděli loni. Během loňska jsme zasahovali u dvou požárů stohů na polích u Žiželic,“ sdělil Zdeněk Urbánek, velitel SDH Žiželice. Dobrovolní hasiči mají díky finanční podpoře Ústeckého kraje a obce Žiželice nové uniformy a zásahové obleky. K dispozici mají skříňovou Avii, kde mají vybavení včetně přenosné motorové stříkačky.

Spíše než zásahům se žiželičtí hasiči věnují jiné činnosti. Navázali například na úspěšnou tradici v požárním útoku, když vrcholem bylo umístění na třetím místě v celorepublikové soutěži v roce 1976. Nyní se soutěží účastní několikrát do roka a už zaznamenali, zatím na okresní úrovni, několik úspěchů.

Děti si vzaly pod křídla hlavně hasičky

Sbor pořádá v obci řadu akcí – plesy, zábavy, sportovní turnaje, vepřové hody, velmi aktivní je v práci s mládeží. Hlavně ženy – hasičky pro ně připravují řadu akcí, například dětské dny, maškarní a další zábavy.

Členové sboru také pomáhají obci, pravidelně například čistí tamní nádrž, která slouží jako koupaliště, nebo pracují na údržbě fotbalového hřiště a jeho zázemí. „I nadále se chceme aktivně podílet na dění v obci a kladně ji reprezentovat na soutěžích a jiných dobrovolných akcích,“ sdělil M. Šramota.

Své zázemí mají dobrovolní hasiči v Žiželicích v klubovně v objektu kulturního domu. Scházejí se tam několikrát do roka. Mladí členové sboru si tam zřídili také posilovnu.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz