Pohádkově dokonalé první dva dny a prokletá druhá polovina. Tak lze charakterizovat 20. ročník hudebního festivalu Benátská noc, který prvně hostil areál Vesec u Liberce. Nové pěkné prostředí s přírodou vůkol mu slušelo i prospělo, dobrá volba.

Kanadský pop rockový dřevorubec Bryan Adams a moravský písničkář Jarek Nohavica v horkém letním večeru v pátek přilákali 19 tisíc lidí. Kabáty na blátě a v dešti si pak den poté užilo 23,5 tisíce rozjařených návštěvníků.

Výhodou i prokletím Noci je, že nikdy nebyla zaměřená na určitý druh hudby. Přináší popové rodinné kapely i stárnoucí rockery, rozjeté metalisty i punkery.

Jako Springsteen?

Myslím si, že Adams byl spíše pro fajnšmekry, snad i ty, kteří si ho pamatují ze kdysi. Řada lidí vlažně přihlížela, ale byly i fanynky, které s ním zpívaly slovo od slova. Adams by někomu mohl připomínat Bruce Springsteena, ale ten by asi po koncertě autogramiádu udělal, a nezmizel jak dým.

Festival začal už ve čtvrtek Slovenským večerem. „Z něj mě nejvíc bavila Kristina. Výborný zvuk, pěkná holčina. Její hudba byla tanečnější, ale připomínala i Čechomor," řekla Alena z Frýdlantska. Zato odsoudila zvuk pop metalové Tublatanky, No Name podle ní byli klasika…

„Support Lesbiens v sobotu? Neslaní nemastní, ale starouškům Arakain to šlapalo. Výborný byl i Aleš Brichta, jeho koncert prý rušil při vystoupení Adamse. Tak se teď o Brichtovi ví i v Kanadě," smála se Alena. I ji těšilo a bavilo, že Benátská přetékala žánry. Dost si užila comebackový koncert legendy Oceán bez Petra Muka, se zpěvačkou Jitkou, těšila ji Anna K.

Do Evropy bez Evropy

V pátek a v sobotu hrály kapely na pěti stagích. Dvě hlavní pódia a další dvě vedlejší střídaly produkce, na koncerty se nečekalo dlouho. Zvuk byl bez chyb, to bohužel nelze říci o Evropa 2 pódiu ve stanu. Nabídl jen pár koncertů, ale bohužel zvuk a hustý vzduch uvnitř evokoval pocit, že by se Benátská bez Evropy obešla. Jako jedna z prvních kapel tu hrála veselá a originální Vltava. Předloni se vrátila na scénu po 7 letech, loni vydala výbornou desku Komedianti se vracejí domů. Vltava by si zasloužila více pozornosti než jen upocený tmavý stan se zahuhlaným zvukem. Ten měl sloužit jen DJ Cejnarovi, v sobotu ho ale střídal ústecký spíkr Evropy 2 Ondra Vodný.

„Rádi bychom si zahráli s kapelou, jejíž dunění jsme slyšeli celý koncert z vedlejšího pódia, ale bohužel jsme se nenaučili jejich písničky," utrousil na konci show kytarista Vltavy Peter Binder.

Koncert oi punkové legendy Huberta Macháně (Liberec) ocenil Michael z Nového Města pod Smrkem. „Poslouchám jinou muziku, ale na Benátské jsme za atmosférou a děti se těší na Kabát," prozradil. „Kabáti tu budou nejlepší," tvrdil jeho syn Šimon (8).

Obří smyčec v akci

První show pátku předvedl balkánský režisér Emir Kusturica s kapelou. Jejich agilní houslista si „vytáhl" na pódium asi deset dívek a žen, měl dobrý vkus, a ony pak na jevišti skvěle tančily. Nakažlivá hudba Balkánu se mísila s bigbítem, Kusturica hrál na kytaru, nechyběly bombardón, harmonika, dechy… Nejprve Kusturica a houslista vzali naproti sobě smyčec do úst a houslemi na něj muž hrál, poté dvě divačky uchopily na pódiu obrovský smyčec a na něj houslemi hrál Kusturicův muzikant i Emir sám kytarou. Zábavné i pěkně vymyšlené od kapely, která hrála i píseň Fuck MTV. Publikum tančilo na hity v němčině i na píseň Pitbulteriér. „Z Prahy jsem dnes přijela kvůli Emirovi, těším se i na Adamse," prozradila Aranka, jedna z tančících na pódiu.

Adams vs. Jarek

V pátek měli největší pré písničkář Nohavica a sladký rocker Adams. Náladu vystihl SMSkový komentář na projekci: „Bryan je dobrý, ale Jarek je Jarek." Ten měl publikum rozjetější, „Benátčané" raději zpívali originální české songy s akustickou kytarou. Publikum podporovalo zpěváka v refrénech, znalo i písně z jeho nové desky Tak mě tu máš. Na Adamse se ale asi přišli podívat spíše ze zvědavosti, vždyť je to velká hvězda. Bohužel dav neznal texty a při hitech Summer Of '69, Heaven i Straight From The Heart jen tleskal do rytmu.

Čechy zachránila Pražanda Monika, mesenžerka, která měla na akci i rodiče, což prozradila. S Adamsem dala duet When You're Gone, skoro ho nepletla a ještě si pokecali.

Bryanova pódiová show byla vydařená. Za ním běžela originální projekce. Střídala záběry z jiných koncertů, fotky, videa i aktuální záběry kamery, která snímala z mikrofonu Adamsův obličej.

Výborná Mňága!

V sobotu na nebi pořád visela hrozba. První spršky, které spíše osvěžily, se přihnaly kolem třetí. Větší slejvák pak mírně narušil koncert Mňágy a Žďorp. Pohodová kapela okolo skvělého Petra Fialy servírovala hit za hitem. Písnička pro tebe, Hodinový hotel, Dutý, ale free, Měsíc, I love you, Spaste svoje duše či Nejlíp jim bylo. Závěrečný hit I cesta může být cíl přešel plynule ve zkoušku Vypsané fiXy na vedlejším pódiu, k níž se přidal i bubeník Mňágy. Pěkné to bylo!

Po show Mňágy dal déšť na pár hodin pokoj, ale po osmé večer se vrátil s mnohem větší intenzitou a do noci už pršet nepřestalo. To mrzelo i oba sourozence z Nového Města, o Kabáty přišli. Bohužel. Ale otec slíbil, že děti ještě někam na Kabáty vezme. Kdo ví, třeba do Litoměřic na Vinobraní koncem září?!

Pepa a deštivé peklo

Ani deštivé peklo neodradilo tisíce lidí a na koncertě Kabátů, na Noci klidně mohli všichni řádit v blátě. „V pátek dorazilo 19 000, v sobotu navečer vzrostl počet návštěvníků na 23 500," řekl pořadatel Pavel Mikéz. Pepa Vojtek s kapelou hrál osvědčené pecky i kousky z poslední desky Banditi di Praga. Zazněla i méně známá Jsem klidnej z alba Colorado. Hlavně v refrénech fanoušci své oblíbence podpořili sborovým zpěvem. Kapela předvedla i zajímavou pódiovou show plnou pyrotechnických a světelných efektů i projekcí. Po hlavní hvězdě přišel na řadu ohňostroj. Bohužel ani nový areál se nevyhnul záplavě kaluží a bahna. Češi se ale předvedli jako hrdinové. Nedbali na počasí a kabátovský koncert si užili více než ten Adamsův na suchu.

Jubilejní 20. Benátská noc letos nejvíce vytěžila z českých jistot Nohavici, Kabátů, Landy. Zahraničním interpretům by se asi mohla i vyhnout, a přesto by své příznivce plně uspokojila.