Nasadíte si na oči brýle, usedne do sedačky a necháte se vtáhnout přímo do scény. Ocitnete se v podmořském světě nebo ve válečné vřavě a budete mít pocit, jako by se děj odehrával všude kolem vás.

Tento fascinují zážitek budou moci již brzy vyzkoušet návštěvníci lounského kina, jako třetí v kino v České republice bude promítat trojrozměrně. „Rozšiřujeme technologické možnosti. Ponecháme si i nadále 35 mm projektory. Nově zakoupené projekční zařízení D–Cinema, splňujícího normy DCI (Digital Cinema Initiatives), umožní promítat premiérové filmy ve stejný den, kdy přijdou do velkých kin v Čechách, ale i celém světě.

Filmy budou diváci sledovat pomocí nejmodernějších speciálních brýlí. Zvuk bude přenášen ve studiové kvalitě s repro soustavou 7.1, které vytvoří dokonalou zvukovou kulisu,“ uvedl majitel Kina Svět Luboš Maršál.

Přímé přenosy

Nová technologie umožní také například přímé přenosy ze sportovních nebo kulturních událostí. „Prozatím plánujeme uvedení jednoho premiérového filmu do měsíce,“ doplnil L. Maršál.

Provoz kina bude na týden omezen. Kvůli výměně plátna a ozvučení bude kino od 15 ledna uzavřeno. Promítat by se mělo začít 22. ledna, kdy se práce přesunou do zákulisí promítání. „Trojrozměrně bychom chtěli začít promítat v průběhu února, přesný termín ještě určíme,“ dodal L. Maršál.

Lounské 3D kino bude jediným svého druhou v Ústeckém kraji a třetím v ČR. V prosinci bylo otevřeno 3D kino v Dobřanech v Plzeňském kraji, podobné je také IMAX v Praze. Přestavba kina vyjde na téměř 5 milionů korun, 4,2 miliony korun poskytne lounská radnice jako půjčku. 3D kino vysílá snímky natočené speciální technologií tak, že divák má za pomoci speciálních brýlí pocit, že postavy i objekty jakoby vystupují z plátna směrem k němu. Technologií 3D se nejprve natáčely přírodopisné a naučné dokumenty, které jejich vymožeností plně využívaly.