Oslava jara a výborného piva. To je podtitul tradičního Chmelfestu, který se na sobotu 7. května chystá v Žatci. Připravuje se celodenní program, zájemci budou moci ochutnat ze 16 piv uvařených na území Žatce.

Program začíná v 11 hodin. Na náměstí Svobody se v tu dobu začne stavět Chmelmáj, při tom vystoupí soubor písní a tanců Vracovjan z moravského Vracova. Ve stejnou dobu zahájí program také v Žateckém pivovaru.

Tradiční průvod

Chybět nebude tradiční průvod plný alegorických vozů, samohybů a dalších různých povozů k oslavě chmele a piva. Průvod vyrazí ve 14 hodin z náměstí Prokopa Velkého na náměstí Svobody. Ve 14.20 hodin tam dojde na požehnání letošní úrodě chmele u chmelničky a k slavnostnímu naražení Májového ležáku.

Velká část programu bude probíhat v areálu Žateckého pivovaru. Chybět nebudou netradiční prohlídky a pódium s hudebními a dalšími vystoupeními. Na své si přijdou také děti, na které čekají pohádky, soutěže a další atrakce.

Zájemci se mohou těšit na ochutnávku piv uvařených za žateckého chmele na území města Žatce. Piva byla uvařena v Žateckém pivovaru, v Chrámu chmele a piva a letos zcela nově také žateckými amatérskými sládky.

Odpoledne bude probíhat také oblíbený Memoriál Lojzy Lupulína - soutěž družstev v chmelo-pivních dovednostech.