Uran. Tak se jmenuje unikátní divadelní inscenace z dílny Miroslava Bambuška, režiséra a dramatika z Loun. Představení se uskuteční ve velmi netradičním prostředí, a to v bunkru bývalého velení protivzdušné obrany Československa. Bunkr se nachází u obce Drnov nedaleko Slaného.

Premiéra proběhne v neděli 18. září v 19 hodin, o den později bude repríza, která je určena divákům ze Slaného, Kladna a blízkého okolí. Třetí představení by se mělo odehrát 9. října v rámci festivalu Příští vlna.

Představení je součástí celorepublikového projektu Cesty energie 2009–2013, zaměřeného na čtyři z nejdůležitějších energetických zdrojů: uhlí, uran, vodu a ropu. Uranu předcházel projekt Voda v Ekotechnickém muzeu v pražském Bubenči v roce 2010 a v roce 2009 inscenace Zdař Bůh! v Ostravě na dole Michal v Michálkovicích, kdy tématem bylo černé uhlí.

„V uranu se skrývá určité tajemství. Tajemství vesmíru. Ne náhodou uran dostal své jméno po plynném ledovém obrovi, jenž při jeho nálezu změnil dosavadní astrologický úzus. Jinde je ale Uran srovnáván spíše s Prométheem, jakožto nositelem změny, individuace, nezávislosti. Naše inscenace se bude zabývat uranem jakožto sociokulturním elementem, ale také jakožto nástrojem a symbolem moci. Budeme tematizovat počátek těžby u nás pro zbrojní potřeby v SSSR a příběhy muklů v uranových koncentrácích. Ale budeme se zabývat i současnou reflexí jádra a jeho využití pro mírové či zbrojní účely,“ říká spoluautor a producent Ewan McLaren. Ve hře se objeví například Miloslav Konig z Divadla v Dlouhé, Phillipp Schenker z Divadla Archa a Halka Třešňáková z Divadla Alfred ve dvoře.

Producentem je občanské sdružení Mezery, které získalo za své aktivity také řadu ocenění, například několik Cen Alfréda Radoka, Cenu Sazky - Divadelních novin, Cenu RWE Transgas-Barrandov Studios.

Bunkr Drnov je jeden z největších podzemních armádních bunkrů na území ČR. V budoucnu zde bude expozice muzea studené války a kulturní prostor. Teplota je tam udržována na kolem 12°C, doporučuje se teplejší oblečení.