Netradiční počin je pro žatecké publikum připraven na páteční večer 27. května. V zahradě žateckého muzea proběhne koncert pražského klezmeru Trombenik a rakovnických Z davu, koncert se koná v rámci prvního ročníku minifestivalu Proti proudu.

Společný projekt měst Žatec a Kadaň je autorským nápadem Petra Czana, jehož není třeba hudbychtivým Žatečanům zdlouhavě představovat, a Jana Losenického, kadaňského „kulturního atašé“, který zároveň organizačně zajišťuje průběh kadaňské části festivalu. Za Žatec se nelehkého úkolu příprav zhostilo občanské sdružení AX – Amatérská kulturní scéna.

Tento minifestival, jak může jeho dvojsmyslný název napovědět, si klade za cíl propojit dvě města na řece Ohři koncertem kapel, které sice nepatří k „hlavnímu proudu“, rozhodně však nejsou na české hudební scéně neznámými pojmy. S dalšími ročníky se počet míst konání doufejme rozroste, přičemž snahou organizátorů bude vždy výběr nejzajímavějších interpretů, „plujících proti proudu“.

Pro první ročník organizátoři vybrali kapelu Trombenik, která klezmerem opepřeným o prvky balkánské a romské hudby, navíc prokládaným latinskoamerickými a jazzovými vlivy, oblažuje publikum i mimo české hranice a v Žatci nezahrají poprvé. Oproti tomu rakovničtí Z davu, dle vlastních slov „moderní nepopulární hudba“, je výrazně rockovější, jak má ostatně bigbít být. Za zmínku stojí i to, že ač kvalitou sahají vysoko a do Žatce to nemají daleko, nebyli ještě ve „městě sta komínů“ ve své bezmála osmnáctileté historii ke slyšení. To jsou dost silné argumenty pro to, aby si žatecké publikum nenechalo Proti proudu „uplavat“.

Celá akce by se neobešla bez finančního přispění Města Žatce, díky kterému bylo možno stanovit vstupné zhruba na poloviční částku, než je u obou interpretů zvykem v jiných městech, a veliký dík patří také řediteli žateckého muzea Jiřímu Kopicovi za vstřícnost a trpělivost při domlouvání detailů akce.

Plánovaný začátek minifestivalu je stanoven na sedmou hodinu večerní a kvůli plánovanému konci kolem deváté hodiny pořadatel doporučuje dorazit s předstihem. Pípa bude v provozu od půl šesté, k dispozici budou rovněž limonády různých barev a voda v několika stupních bublavosti.

Pavel Strnad