Stále zachmuřený a ponurý spisovatel? Ne. Nová expozice v Siřemi představí Franze Kafku také jako cestovatele a milovníka života. Světoznámý spisovatel „se vrátí“ do vesničky, ve které strávil osm měsíců v době, kdy se dozvěděl, že má tuberkulózu, a která ho inspirovala k napsání románu Zámek.

„Čtrnáct let jsme s fotografem Janem Jindrou dokumentovali po celé Evropě místa, kam jezdil spisovatel Franz Kafka na prázdniny nebo na služební cestu. Zjistili jsme, že chodil do kina, jezdil na motorce a také si velmi oblíbil život na venkově. Jedním z důležitých míst, kde pobýval, byla chmelařská vesnice Siřem,“ představuje projekt novinářka a spoluautorka Judita Matyášová.

Do Siřemi se přijela z Německa podívat také rodačka Gabrielle Lehmann (v modrém). Právě o její mamince psal Kafka v dopisech přátelům, "obtěžovala" ho totiž její hra na klavír.
FOTO: Za literátem Kafkou přijela žena, jejíž matka ho rušila klavírem

Nová galerie, ve které budou fotografie míst spjatých s Kafkou z celé Evropy, otevře v Siřemi v sobotu 19. srpna. V roce, kdy uplynulo právě sto let od příjezdu Kafky do obce.

Fotky i infocentrum

„Ve stále expozici budou informace o tom, jak se Kafkovi líbil život na venkově a kam všude cestoval. Budou tam celkem tři výstavy. Fotky kafkovských míst z celé Evropy, které jsme pořídili s Janem Jindrou, snímky studentů zlínské univerzity na téma Kafkovy povídky Doupě a fotografie Siřemi v době, kdy tam Kafka bydlel. Na návsi vznikne i malé infocentrum, aby se turisté mohli seznámit s pobytem spisovatele v Siřemi,“ popisuje Matyášová.

Připraven je i další program, který začne ve 14. hodin, včetně komentované prohlídky míst, které Kafka v Siřemi navštěvoval, nebo divadla. Vernisáž proběhne od 17. hodin. Otevřeno pak bude až do konce října vždy o víkendech od 13 do 17 hodin.

Obálka knihy Prahou Franze Kafky
Franz Kafka: osm nejkrásnějších měsíců v Siřemi

Už v minulosti probíhaly v Siřemi různé vzpomínkové akce a festiválky spjaté s Kafkou. A do budoucna se chystají další, nadšenci chtějí na odkaz spisovatele v obci na Podbořansku, na jeho život tam, poukazovat dál.

Kafka dorazil do Siřemi 12. září 1917. Uchýlil se tam poté, co mu lékaři diagnostikovali tuberkulózu. Spisovatel si proto v pojišťovně, kde v té době pracoval, vzal volno a rozhodl se léčit na čerstvém vzduchu. Vybíral si z několika míst, nakonec ale vyhrála Siřem, kde na jednom z malých statků hospodařila jeho oblíbená sestra Ottla.

„Kafka prožil v Siřemi hodně zajímavé období. Hodně četl, jeho Siřemské zápisky jsou také významné,“ popsal dříve pro Deník několik spisovatelových měsíců na Podbořansku uznávaný kafkolog Josef Čermák.

Odpočíval, četl, psal

Franz Kafka, Dopisy přátelům a jiná korespondenceZdroj: archivKafka v Siřemi hlavně odpočíval, poznával život na vsi, který se mu tehdy zalíbil, inspiroval se pro své další psaní, hlavně pro román Zámek, četl. Ale také pomáhal v hospodářství, snažil se poznat život sedláků. Hodně chodil po okolí nebo když bylo pěkně, vynesl si polstrovanou židli, dvě stoličky, svlékl se do půli těla a slunil se. Zažil tam také pravou zabíjačku. Příliš ho ale nezaujala. „Odporné jídlo. Včera prasečí noha, dnes ocas,“ stěžoval si.

„Choval se v Siřemi jako spisovatel v přírodě. Byl tam na ozdravném pobytu. Pozoroval, psal, když měl náladu, pomohl své sestře,“ popsala dříve typický den slavného literáta na vsi Markéta Mališová, ředitelka Společnosti Franze Kafky.

Tato sýpka v Siřemi měla inspirovat Kafku k napsání Zámku.
Kafka: Ruší klavír, myši, ale i kočka, která je vyhnala

Za Kafkou do Siřemi jezdili i jeho přátelé, během pobytu ukončil také své zasnoubení s Felice Bauerovou. Do Prahy se snažil v těžkém válečném období posílat balíčky s jídlem, navštívil třikrát i Prahu. Pobyt v Siřemi ukončil Kafka na přelomu dubna a května 1918.

„Oněch osm měsíců na vesnici, snad nejlepší čas tvého života,“ vzpomínal pak Franz Kafka společně s přítelkyní Milenou Jesenskou ve svých dopisech na Siřem.