Milovníci opery se mohou opět těšit na přímý přenos z Metropolitní opery v New Yorku, který nabídne Digitální kino v Žatci v sobotu 22. března.

Na programu je Tristan a Isolda od Richarda Wagnera. Přenos začne již v 17.30 hodin. „Prodáno máme asi 20 vstupenek a další jsou zamluveny. Předpokládáme, že lidé si cestu do našeho kina na operu najdou,“ věří Karel Fiala ze žateckého divadla.

Tristan a Isolda Richarda Wagnera představuje mýtický a kouzly opředený příběh plamenné lásky, vášně i tragické smrti.

V hlavních rolích tohoto díla excelují nejvýznamnější wagnerovští pěvci dneška – Deborah Voigt a Ben Heppner. Dílo hudebně nastudoval umělecký ředitel MET James Levine. „Přenos potrvá více než pět hodin. Přibližně po hodině je přestávka, která bude vyplněna pohledem do zákulisí opery. Návštěvníci se nemusí bát, že by příběhu neporozuměli, na plátně běží české titulky. Diváci se mohou také občerstvit v divadelním baru,“ přiblížil K. Fiala.

V dubnu se mohou diváci těšit na další dva přenosy. Na programu je opera Bohéma od Giacoma Pucciniho a Dcera pluku od Geatena Donizettiho. „S přenosy budeme i nadále pokračovat,“ dodal K. Fiala. Žatecké divadlo, ve kterém je zařízení digitálního kina, je jediné v Ústeckém kraji, které se do projektu Metropolitní opery zapojilo. V celém světě přitom přímé přenosy vysílá šest stovek kin, divadel nebo kulturních center.