V Žatci se opět chystá Krampus show - průvod čertů a pekelných bytostí. Akce je součástí Adventního týdne, který se ve městě připravuje na přelom listopadu a prosince.

Krampus show byla v Žatci už dvakrát a nalákala na náměstí Svobody tisíce lidí. Letos se připravuje na neděli 4. prosince, začátek je v 16 hodin. „Těšit se můžete na nové čerty z Čech i Rakouska. V průvodu jich bude více než sto. Zahraje při tom Carpatia Castle, rocková kapela z Mostu," zvou pořadatelé.

Žádní roztomilí čertíci

Podle rakouské a jihoněmecké tradice je Krampus rohatá figura, která odpovídá českému Čertovi, průvodci sv. Mikuláše. Mikuláš děti odměňuje dárky, zatím co Krampus má za úkol potrestat zlobivé děti. Při Krampus show se v průvodech objevují ručně vyrobené strach nahánějící masky, dojem umocňují hudba a ohňové efekty.

Petr KotvaldZdroj: DENÍK/Ondřej LitteraAdventní týden na náměstí Svobody v Žatci začne v pondělí 28. listopadu slavnostním rozsvícením vánočního stromu, betlému a výzdoby v 18 hodin, před tím vystoupí žatecký rodák, zpěvák Petr Kotvald. Program na náměstí bude pokračovat celý týden, zakončí jej v pondělí 5. prosince tradiční Mikulášská nadílka s průvodem po městě.

„Každý den budou na náměstí Svobody probíhat adventní trhy. Prodej bude povolen vždy od 12 hodin do ukončení kulturního programu na pódiu," informovali pořadatelé. Vánoční výzdoba se bude během adventního týdne rozsvěcet vždy v 17 hodin.

Podívejte se na fotogalerii, jak Krampus show v Žatci vypadala loni. Najdete ji ZDE.