Výstava plná zajímavých a tajuplných předmětů je k vidění v Oblastním muzeu v Lounech. Slavnostní vernisáž tam proběhla v úterý v podvečer. Kvůli výstavě Hádej, hádej, hádači se spojila čtyři muzea, k vidění jsou exponáty se sbírek lounského, žateckého, chomutovského a mosteckého muzea. Přes léto byla výstava k vidění právě v Žatci.

„Návštěvníci si mohou prohlédnout na sedmdesát předmětů, které sloužily k běžné denní potřebě. Používali je naši rodiče nebo prarodiče. Na předmětech je vidět to, jak si jich jejich majitelé cenili, svědčí o tom hlavně zdobnost. Lidé si mohou vyzkoušet svoje znalosti, ale i fantazii. Výstava by měla poučit, zasvětit a hlavně pobavit,“ vysvětlil kurátor výstavy Martin Vostřel.

Jednotlivé exponáty jsou očíslovány, u každého z nich si mohou lidé tipnout ze tří možností, k čemu mohl předmět sloužit. Na konci výstavy pak zjistí, jak byli úspěšní.

„Věřím, že výstava splní svůj účel a že pobaví i v době vánočních svátků, i když to není typická vánoční výstava. Rozpoznání předmětu jistě, vzbudí v hádači radost, že předmět poznal,“ doplnil ředitel muzea Bedřich Štauber.

Výstava bude k vidění do 31. ledna 2010.