Letošní 34. ročník filmové přehlídky Medicfilm odstartuje v podbořanském kině ve středu 4. června.

Během čtyř dnů se diváci mohou těšit na šest snímků.

Nabídka filmů je převážně české tvorby - Karamazovi, Občan Havel, Poslední plavky, Toyen a Václav. Vyjma jednoho, který byl natočen v koprodukci Francie / Anglie / CZ. A tím je oscarový snímek a držitel Českého lva, film Edith Piaf.

Jednotlivé filmy zároveň soutěží o největší přízeň diváka, který rozhodne o 34. vítězi této tradiční podbořanské akce. Jako první mohou diváci zhlédnout drama Karamazovi, které se odehrává v současném Polsku. V hlavních rolích se představí Ivan Trojan, David Novotný, Michaela Badinková a další. Začátek je v 19.30 hodin.

Občan Havel ve čtvrtek

Dokumentární snímek Občan Havel je na programu ve čtvrtek 5. června. Film nahlíží do zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla. Diváci uvidí jeho nervozitu při první volbě českého prezidenta či trápení při nácviku prezidentské děkovné řeči, poznají, že umí recitovat Šrámkův Stříbrný vítr nebo nalít Miloši Zemanovi becherovku. Začátek je v 19.30 hodin.

V pátek 6. června mohou diváci zhlédnout dva filmy. První se bude promítat komedie o pomstě, slávě, rybovraždě a jiskřící pípě v bufetu Tropicana s názvem Poslední plavky. Hrají: Petr Čtvrtníček, Josef Polášek, Jiří Lábus, Jiří Mádl. Začátek v 18 hodin.

Na film Toyen, ve kterém se v hlavních rolích představí Zuzana Stivínová a Jan Budař, mohou diváci přijít ve 20 hodin. Film Toyen, založený na historických faktech a konkrétních uměleckých dílech, nepředstavuje životopisný příběh, ani dokument o tomto období a jeho umění. Film existuje zcela nezávisle jako originální umělecké dílo, které má vlastní svět a vlastní poetiku.

V sobotu 7. června je na programu od 18 hodin tragikomedie Jiřího Vejdělka, ve které Ivan Trojan vyvádí jeden průšvih za druhým, s názvem Václav. Festival bude ukončen snímkem Edith Piaf, který vypráví skutečný příběh šansoniérky Edith Piaf. Začátek je ve 20 hodin.