Finálový večer soutěže Miss chmele a piva ČR, který se měl konat nyní v sobotu, letos neproběhne. Důvodem jsou spory mezi pořadateli a soutěžícími dívkami. Soutěž bude letos přerušena po osmi letech.

Na dotaz Deníku to ve středu 3. října telefonicky potvrdil Milan Hořejší, který je od loňského ročníku ředitelem soutěže. „Soutěž pro letošní rok musím na poslední chvíli zrušit. Finále v divadle v sobotu neproběhne," odpověděl pro Deník.

Podle jeho tvrzení je důvodem ke zrušení soutěže postoj čtyř z osmi soutěžících dívek, které z vlastní vůle odjely ze soustředění, kde se měla nacvičovat choreografie před finálovým večerem. „Celá záležitost bude mít určitě soudní dohru. Dívky mají uzavřené smlouvy a nemohou jen tak opustit soustředění, protože z nějakého důvodu usoudí, že pro ně není potřebné," sdělil Milan Hořejší. Uvedl, že k tématu během středy ještě vydá podrobnější tiskovou zprávu a v ní vysvětlí, proč soutěž pod jeho vedením letos zkrachovala.

Světově unikátní soutěž

Soutěž Miss chmele a piva ČR, dříve také pod názvem Miss zlatého moku ČR, probíhala pravidelně od roku 2004. Šlo o světově unikátní projekt, v němž se spojovala oslava jak dívčí krásy, tak tradic českého pivovarnictví a chmelařství. Každoročně se do castingu hlásilo 400 až 600 dívek z celé ČR se zájmem o účinkování v soutěži. Pořadatelé z nich pak vybírali závěrečných osm až patnáct finalistek. Prestiž soutěže v posledních letech stoupala, letos však po uvedeném krachu utrpí zřejmě velkou ránu.

„Je mi velmi líto, že tradice soutěže bude letos přerušena a že letošní ročník skončil nezdarem a finále se konat vůbec nebude. Ten, kdo bude pořádat příští ročník, pokud vůbec proběhne, bude mít velký problém, aby Miss chmele a piva vrátil její dřívější věhlas a ocenění u diváků a účastníků," řekl na dotaz Deníku Jiří Kopřiva, který je autorem celého projektu a v předchozích sedmi letech působil jako režisér finálového večera. Letos se však organizačních věcí vůbec neúčastnil.

Finálový večer tradičně probíhal v prostorách žateckého divadla. Letos měl otevřít tento týden v sobotu novou divadelní sezonu, ale teď už je jasné, že divadlo si k podzimní návštěvní premiéře bude muset najít jiný program.