Jedenáct krásných dívek, deset finalistek a jedna náhradnice, bylo vybráno na počátku května pro nadcházející ročník soutěže Miss Zlatého moku v Žatci. Výběr proběhl v tamním městském divadle a ze severu Čech se dostaly do finále Romana Kováčová ze Žatce, Dagmar Čunderlíková z Postoloprt, Veronika Králová z Terezína, Daniela Pešanová z Mostu, Zdena Lederová rovněž z Mostu a Simona Makulová z Jirkova.

Dvaapadesát přihlášených slečen

„Celkem se do soutěže přihlásilo dvaapadesát dívek z celé republiky, z nichž jsme jich pozvali do Žatce dvacet pět. Odborná porota vybrala devět finalistek, které budou doplněny dalšími dvěma dívkami, vybranými přímo pivovary“, uvedla tajemnice soutěže Jarmila Šímová.

Zástupci pořádající agentury Gejzír a odborná porota, ve které zasedli například lékař, fotograf, choreograf, vizážistka i zástupce sponzorů a médií, vedle hlavních kritérií soutěží krásy, tedy míry a celkového vzhledu, posuzovali také šarm, půvab a všeobecný rozhled dívek.

Devět nejúspěšnějších pak čekalo fotografování na centrálním žateckém náměstí i v ateliéru. Nyní budou dívky na základě výsledků degustace piv přihlášených pivovarů, která se uskuteční také v Žatci, zařazovány ke „svému“ pivovaru.

Moře s pěnou

Deset finalistek a jednu náhradnici čeká začátkem června příprava na soutěž v hotelu Kamenný dům ve Františkových Lázních. „Ani my naše dívky neošidíme o pobyt u moře. Naše soutěž je však specifická. Děvčata proto nebudou omývat slané vlny pod horkým sluncem, ale vykoupou se v moři piva v pivních lázních pivovaru Chodovar v Chodové Plané,“ poznamenal ředitel soutěže Petr Šimáček. Nejkrásnější dívku, reprezentující některý z tuzemských pivovarů, vyhlásí porota 31. srpna na veřejném galavečeru v Městském divadle v Žatci, v předvečer jubilejní 50. Dočesné.