Chcete si odpočinout od předvánočního úklidu a nákupního shonu a přitom načerpat inspiraci na blížíce se Vánoce? Muzea v Žatci a Lounech připravila pro návštěvníky zajímavé výstavy.

V Oblastním muzeu v Lounech byla v neděli 27. listopadu zahájena výstava s názvem Pečeme na Vánoce. „Návštěvníci si mohou prohlédnout například dřevěné formy na perník, vizovické a kynuté pečivo, formy a formičky a dozví se, co se dříve na Vánoce peklo. V pokladně muzea si mohou zakoupit velké vykrajovačky na perník, například Mikuláše, čerta a anděla, patnáctidílný Betlém, hvězdu, prasátko…, formičky klasických, ale i neobvyklých tvarů. V prodeji je také vizovické pečivo paní Dany Mickové a spousta jiných věcí, vhodných jako vánoční dárky,” zve Milena Poláková.

Muzeum připravilo k výstavě i doprovodný program. Ve čtvrtek 1. prosince tam Dana Micková předvede výrobu vizovického pečiva a Vlastimil Ajksner výrobu perníků z forem, Irena Švarcová budete zdobit perníčky. „U ní si budou moci zájemci zakoupit perníček již malovaný, ale také nezdobený a vyzkoušet si svoji šikovnost,” upozornila M. Poláková.Vstupné je, jako každý první čtvrtek v měsíci, zdarma.

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci cestuje po světě. Výstava s názvem Vánoce za hranicemi přibližuje tradice a zvyky ve vybraných zahraničních státech. „Lidé se dozví, zda všude zdobí stromeček, kam se schovávají dárky, kam chodí Ježíšek, přijíždí Santa Claus, Děda Mráz, Vánoční muž. Kde pomáhají skřítkové a zda také naděluje ženská postava. K vidění je mimo jiné vánoční pyramida, andělské zvonění, staré ozdoby, ruské samovary a další,” zve Jitka Krouzová.