Budějovická folková skupina Nezmaři si oblíbila žatecké divadlo. Důkazem je, že se během posledních pěti let do něj vrací už potřetí slavit nějaké své výročí. Tentokrát jde o 35 let od založení. Slavit s nimi můžete už dnes, ve čtvrtek 17. října!

Kapela vytvořila spoustu oblíbených písniček a vystřídala se v ní celá řada známých hudebních jmen. Například bratři Ryvolové, především Miky; jeho Bodláky vlasech v nezmařím podání jsou hudební lahůdkou. Nebo další bard, jihočeský Pavel Žalman Lohonka. Zanotujte si třeba „stál na zastávce s vypůjčenou kytarou…" nebo „sedím na kolejích, které nikam nevedou…" a jste doma.

Nejdéle sloužícím hudebníkem u Nezmarů byl Jaroslav Matějů. Za jeho časů z podia znělo dokonce i banjo. A hlavně pro Nezmary napsal hodně písniček. Nezmaři samozřejmě nejsou jenom mužská skupina; jejich ozdobou nejen vizuální byly vždy zpěvačky. Poslední zpěvačkou je Šárka Benetková, a to už 23. rokem. Když ji v roce 1991 doplnila Pavlína Jíšová, byly v kapele zpěvačky dvě a jejich společné duety, to byla pastva pro uši publika.

Na počátku vzniku Nezmarů stáli čtyři mladí muži, kteří roku 1978 založili skupinu DDT (Divadlo dramatických textů) při Jihočeském divadle. Byli to Pavel Zajíc, Zdeněk Hejkrlík, Zdeněk Svoboda a Luboš Hrdlička, jehož písničky hrají Nezmaři dodnes. Po roce se z nich stali Nezmaři a sestava vykrystalizovala do víceméně dnešní podoby. Posledním dnes již nehrajícím mužem byl již zmíněný Jaroslav Matějů.

Poznávacím znamením Nezmarů jsou vícehlasé vokály, nápadité úpravy písniček, dobře znějící a hrající kytary a humor na jevišti. Svůj repertoár kromě domácích zdrojů mají namíchaný i z angloamerického folku i swingu a pro inspiraci si párkrát zašli i do Francie.

Kapela nyní vystupuje ve složení Pavel Zajíc (kytara), Antonín Hlaváč (kytara), Pavel Drengubák (kontrabas), Šárka Benetková (zpěv).

Jiří Navrátil