Další Noc kostelů, která každoročně přitahuje do svatostánků tisíce lidí, se uskuteční už tento pátek, 29. května. Tradičně se do ní zapojí také Louny.

Logo Noci kostelůProgram je připraven hned na třech místech. Jako první ožije kostel Církve čsl. husitské v Jakoubkově ulici, naproti Vrchlického divadlu. Zvonění na zvon Jeroným Pražský tam oznámí začátek programu v 17 hodin. Po přivítání farářkou Helenou Smolovou bude následovat vernisáž výstavy M. Jan Hus očima dětí a mládeže a během večera několik pěveckých vystoupení. Děti si budou moci prověřit své znalosti ve vědomostní soutěži na téma Jan Hus.

Uskuteční se také přednášky o nástěnných malbách ve Františkánském klášteře v Kadani a dokonce o pivu, tradičním klášterním produktu, jeho historii a současnosti. Nebude chybět ochutnávka. Nevšední atmosféru doplní žáci žatecké hotelové školy, kteří v předsálí kostela předvedou barové umění a dají ochutnat nealkoholické nápoje.

Řeholní řády na Lounsku

Koncert sboru v chrámu sv. Mikuláše v Lounech při loňské Noci kostelůVelmi zajímavou výstavu nabídne kostel Nejsv. Trojice a 14 sv. Pomocníků na hřbitově na konci pěší zóny Široká. Tam v 18 hodin zahájí výstavu o řeholních řádech v Lounech a okolí. K tématu pohovoří historik Michal Pehr.

„Lidé si budou moci prohlédnout nejen staré fotografie, ale také knihu denních modliteb a skutečné řeholní oděvy. Jeden bude patřit řádu vincentek, které v Lounech působily. Někteří pamětníci si je možná ještě vybaví. Druhý oděv bude premonstrátů. Ti působili v okolí a dodnes spravují třeba farnost v Liběšicích na Žatecku. Třetí patří křížovníkům s červenou hvězdou. To je jediný původní český řeholní řád, který navíc založila žena - svatá Anežka. Nejméně jeden jeho člen tu kdysi působil jako správce farnosti," vypočítal Jiří Oulický, který se na organizaci Noci kostelů v Lounech podílí. Pokud se podaří, mělo by být k vidění i čtvrté roucho, a to dominikánů, kteří měli kdysi ve městě svůj klášter.

Karel Vencour loni trubkou z ochozu věže kostela sv. Mikuláše oznamoval začátek Noci kostelůNejvětší lounský kostel, Chrám sv. Mikuláše, zahájí program v 18.50 odbíjením zvonů. Hned poté zatroubí z ochozu věže trubač. Příchozí potom přivítá děkan Werner Horák a následovat budou koncerty sborů.

Zajímavá možnost se nabídne ve 20 a 22 hodin. To bude chvíle pro tiché rozjímání v chrámu a jeho prohlídku, ve druhém, pozdějším čase bude dokonce zhasnuto vnitřní osvětlení. Věž, na kterou lze vystoupat, bude veřejnosti přístupná od 19.30 do 23 h. Uzavření kostela je naplánováno na 0.30 hodin.

Noční průvod

Noční průvod se svíčkami na jednom z minulých ročníků Noci kostelů v LounechAni letos nebude chybět noční průvod městem se svíčkami. Vyjde od husitského kostela ve 23.30 hodin a jeho cílem bude o půlnoci kostel sv. Mikuláše. „Na jeho věž potom chceme opět všichni vystoupat a akci zakončit společnou modlitbou," dodal J. Oulický.

Noc kostelů je určena jak věřícím, tak nevěřícím. Nabízí řadu možností nahlédnout do historie, umožňuje obdivovat krásnou architekturu a dozvědět se spoustu zajímavostí, které by laikovi jinak zůstaly skryty. K nevšedním či unikátním bodům programů v minulých letech patřila například přednáška o rumu jako společenském fenoménu či vystavení originálu Bible kutnohorské z roku 1489 a dalších vzácných knih.

Kde také bude Noc kostelů v regionuLouny             Kostel sv. Mikuláše
Louny             Kostel Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. Pomocníků
Louny             Kostel Církve československé husitské
Chožov           Husův sbor
Lenešice        Husova zvonice
Postoloprty   Kostel Nanebevzetí P. Marie
Vroutek          Kostel sv. Jakuba Většího
Vroutek          Kostel sv. Jana Křtitele
Kryry              Kostel Narození Panny Marie
Podbořany     Kostel Božího Spasitele
Očihov           Kostel sv. Martina
Letov              Kostel Navštívení Panny Marie
Liběšice         Kostel sv. Martina a Navštívení Panny Marie
Žatec              Evangelický kostel
Velká Černoc  Kostel Sv.Václava
Stekník           Zámecká kaple