Srdce pod hvězdou. To je název komponovaného představení Základní umělecké školy Louny k 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim-Březinka.

Téma holocaustu je i po tolika letech stále živé a tragický osud židovského národa by neměl být zapomenut. Bohužel v kontextu současného světového dění se zdá, že tyto otázky znovu vystupují na mezinárodní politickou scénu a stávají se součástí našich současných životů.

V úterý 27. ledna uplyne již 70 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Základní umělecká škola Louny k tomuto výročí připravila komponovaný program Srdce pod hvězdou. Jeho obsahem je představení židovského národa, hudby , kultury, zvyků. Zazní tradiční židovská hudba, uvidíte tradiční židovské tance. Druhá část programu je věnována tragickému osudu židovského národa. Vystoupí žáci literárně dramatického, hudebního a tanečního oboru ZUŠ Louny a učitelé ze ZUŠ Louny. Program vznikl pod vedením učitelky literárně dramatického oboru Mileny Syrovátkové.

Cílem tohoto programu je připomenout dnešní mladé generaci, že holocaust není pouze učebnicovým pojmem. Proto jsme připravili celkem tři představení. Veřejnost může zhlédnout představení v pondělí 26. ledna od 18 hodin ve Vrchlického divadle v Lounech a v úterý 27. ledna jsou připravena dvě dopolední představení pro žáky základních a středních škol.

Ivana Derflerová