Pop. Rock. Swing. Muzikálové hity. I tyto žánry točila na desky a dál živě zpívá Petra Janů. Trojnásobná slavice, zpěvačka s velkým smyslem pro humor, dáma velkého hlasu i nezdolného optimismu, která v Lucerně 19. listopadu oslaví kulatiny s fanoušky i s přáteli z branže. Tedy s Evou Pilarovou, Martou Kubišovou a s kytaristou Otou Petřinou, s nimiž také zazpívá. Od firmy Supraphon dostane k oběma svým výročím, kulatinám i čtyřiceti letům na scéně, dárek: vzpomínkové 3CD svých hitů i písní raritních. „Zazní na něm i angličtina, němčina ale ne," řekla Petra Janů pro Deník.

„Sestavil ho Honza Adam, sekretář Karla Gotta. On má úžasný archiv. V pár případech už jsem si nepamatovala, že jsem je kdy zpívala," směje se Petra.

Celý život maká

„Celý život na sobě tvrdě maká. Ač její život nebyl procházka růžovým sadem, je na světě ráda." Tak ji vnímá Petr Salava, pořadatel republikového narozeninového turné Petry s orchestrem Golem. Dům kultury v Ústí pobaví v úterý 9. října. „Každý návštěvník koncertu dostane ke vstupence CD s jejími písněmi," slibuje Zdeněk Kymlička z agentury For, pořadatel ústecké show.

„Petra se po odchodu manžela konečně oklepala z nejhoršího. Léto trávila na milované chalupě na jihu Čech. Nabírala síly na turné, které jen na území ČR navštíví 15 měst," dodal ještě Salava. A zve také na Petřin koncert v úterý 30. října od 19.00 do Krušnohorského divadla v Teplicích.

Bilanční koncerty

V Ústí jste měla sólo koncert tuším předloni, i Teplice už vás živě znají. Bude váš narozeninový koncert jiný než ty dříve?
Je to inovované, ale je to i koncert bilanční. Takže písničky, na které lidi přijdou, samozřejmě zazní. Taková ta osa mého profesionálního vývinu. (smích)

Plánujete stěhování z bytu v Praze. Jak rychle to chcete stihnout?
Ráda bych Vánoce slavila v novém bytě, ale nechci to zakřiknout. Nyní je narozeninové turné, pak Lucerna a dělám koncerty ještě s jednou agenturou. Na to vše plynule navážou vánoční koncerty, poslední je 23. prosince, do Vánoc se tedy nezastavím. Samozřejmě by to byl nejkrásnější vánoční dárek, kdybych už svátky strávila v novém bytě. Ale to je hudba budoucnosti, tak to moc neřeším. Nebudu si dělat nervy s věcmi, které neovlivním.

Co vám v těžkých chvílích, když navždy odešel váš manžel, pomáhalo nejvíce?
Většinou muzika, je to senzační terapie. Fanoušci chodí a říkají, jak jim moje hudba pomáhá. A netuší, jak moc pomáhá i mně. Dobíjí mi baterky, když přijdou, zpívají se mnou, tleskají. To mi pomohlo i ve chvíli, kdy jsem o Michala přišla. Lidé mi pomohli přežít. Teď se těším na narozeninové turné, které připomene moje letošní narozeniny i mých čtyřicet let na jevišti.

Aktuální turné je i k vašim šedesátinám. Jak se dnes cítíte?
Cítím se normálně. Když mi bude zdraví sloužit a bude mě bavit život, tak si myslím, že je úplně jedno, kolik mi je.

Ráda jim odpouštím

Jedete slavit s kapelou Golem. Co pro vás ta parta znamená?
Zpívám s nimi už třicet let a jsou to senzační muzikanti. Samozřejmě někdy by je člověk zabil, protože chodit včas, to se nenaučili za celých čtyřicet let, co fungují. Ale zase když zahrajou, tak jim odpustíte i třetí světovou válku.

To jistě. Přesto svou zatím poslední desku jste netočila s Golemem, ale s jinými muzikanty… Chtěla jste změnu?
On ji produkoval Charlie Blažek a měla současný zvuk, kde dechy moc nejsou. Takže producent si vybral i svoje muzikanty.

Počítáte s tím, že vám budou návštěvníci nosit na koncerty narozeninového turné i dárky? Kytice a podobně?
(pobaveně) Já doufám, že ano. Jen to nesmí moc přehánět, abych to doma měla kam dát. (smích)

Budou pro vás tedy největšími dárky potlesk a květiny?
Samozřejmě. Ale největší dárek je pro mě to, že na mě lidi už čtyřicet let chodí, poslouchají mě, mají mě rádi a plní sály. Nebo mě třeba zastaví na ulici a řeknou: „Dobrý den. Já vás nechci zdržovat, ale musím vám říct, že mám hrozně rád vaše písničky. A pomohly mi v těžkých chvílích." V tu chvíli máte pocit, že ten život opravdu má smysl. A já děkuju Pánubohu, že celý život dělám to, co miluju, a co mě baví. To je nádherný.

Marek Eben se v pořadu Na Plovárně ptal Martiny Navrátilové, slavné české tenistky: „Na co myslíte, když si nadhazujete míček?"
A co řekla, na co myslí?

To už si úplně nevzpomínám. Zaujalo mě spíš, že řekla, že se jí na to ještě nikdy nezeptal. Rád bych se vás zeptal podobně: „Na co myslíte, když z vás jde ta úžasná síla, když zpíváte třeba hit Motorest? Díváte se lidem do očí…?
Já to mám složitý, protože jsem krátkozraká. Vidím tedy maximálně první dvě řady, ale samozřejmě, že se na lidi dívám. A hlavně, já vlezu na jeviště, tak už vím, jestli publikum bude se mnou hned, nebo jestli s ním budu muset nějak bojovat. A jsem šťastná, když zpívám a vidím, jak lidem září oči a že jim je dobře. Tím pádem je dobře i mně.

PŘEDPRODEJE LÍSTKŮ

Ústecký koncert Petry Janů pořádá agentura For v úterý 9. října v Domě kultury v Ústí. Vstupenky nabízí Informační středisko Ústí (Palác Zdar) i Čedok v Ústí nad Labem za 300 a 350 korun.

Vstupenky na narozeninový koncert Petry Janů v sále Krušnohorského divadla v Teplicích stojí 420 – 350 korun. Prodává je divadlo.

Narozeninové česko-slovenské turné Petry Janů 2012

Út 09.10.2012 Ústí nad Labem – Dům kultury
St 10.10.2012 Kolín – Dům Kultury
Čt 11.10.2012 Karlovy Vary – Divadlo
Pá 12.10.2012 Bělá nad Radbuzou – Dům Kultury
Čt 18.10.2012 Jičín – Divadlo
Pá 19.10.2012 Svitavy – Fabrika
So 20.10.2012 Bánovce n.Bebravou – Slovensko
Út 30.10.2012 Teplice – Krušnohorské divadlo
St 31.10.2012 Mladá Boleslav – Dům Kultury
Čt 01.11.2012 Dvůr Králové – Hankův dům
Út 06.11.2012 Prostějov – Divadlo
St 07.11.2012 Uherské Hradiště – Dům Kultury
Čt 08.11.2012 Hradec Králové – Filharmonie
Pá 09.11.2012 Brno – sál Stadion
Po 19.11.2012 Praha – Velký sál Lucerny
So 24.11.2012 Turnov – KC Střelnice