Když v únoru v roce 1965 sestřičky v žatecké porodnici přivážely novorozená miminka na vozíku maminkám ke kojení, určitě netušily, že z jednoho z nich se za pár let stane budoucí slavný český a světový filmový režisér. Nicméně přesně tak to později bylo. Chlapec dostal jméno Jan a mamince ke druhému dítěti přišel s kyticí poblahopřát jeho otec - tehdy už redaktor Československého rozhlasu a nedávno předtím ještě učitel češtiny ve školách na Žatecku Zdeněk Svěrák.

Zdeněk Svěrák a ředitel gymnázia v Žatci Miroslav Řebíček při besedě ve škole.
Pro děti jsem byl Přítel Bobulka, zavzpomínal Zdeněk Svěrák

O obou mužích - otci a synovi Zdeňku a Janu Svěrákových - se v těchto dnech znovu hovoří v souvislosti s uvedením jejich nového filmu do českých kin.

Kam zajít na film?

Kino Svět Louny:
22.-30. 8. od 17.30 h
31. 8.-3. 9. od 20 h

Letní kino Žatec:
25. 8. od 21.30 h

Snímek měl premiéru minulý týden, jmenuje se Po strništi bos a dějově předchází dalšímu známému filmu stejné autorské dvojice - Obecné škole, která slavila velký úspěch v 90. letech. V obou filmech figurují některé shodné postavy, především chlapec Eda Souček se svými rodiči. Ztvárňují je však jiní herci, protože mezi natočením obou filmů uběhlo 26 let.

Jan Svěrák jako malý chlapec žil v Žatci jenom dva roky, pak už se rodina odstěhovala do Prahy. Přímé živé vzpomínky na své rodné město z dětského věku tedy nemá, přesto se ale do města rád vrací a rád o něm také vypráví. "Pivo příliš nepiji, pouze několikrát za rok, jinak jsem spíš na víno. Možná je to i tím, že mě ze Žatce přestěhovali ve dvou letech a nestihl jsem se na pivo naučit," říkal s humorem minulý rok v rozhovoru, který poskytl Deníku.

Jan a Zdeněk Svěrákovi při jejich vystoupení v divadle v Žatci v roce 2014.
Jan Svěrák: Tatínka potěšíte, když přinesete historku nebo dobrý vtip

Zdeněk Svěrák loni v březnu oslavil osmdesátiny a jedna z oslav proběhla i v Žatci - v prostorách digitálního kina, působícího v budově divadla. V divadle byli oba muži také v roce 2014, kdy podpořili kulturní akci k tehdejším 1010 letům od první písemné zmínky o Žatci a uvedli svou filmovou pohádku Tři bratři.

Pokud jde o nejnovější film Po strništi bos, i v něm se objevují scény, které filmaři natočili na Žatecku. Jsou to však scény z interiérů, z prostředí starých zachovalých zemědělských a chmelařských statků. Krajina našeho regionu tedy na filmovém plátně zobrazena není. Avšak ani tam být nemá, protože příběh dětství Edy Součka se odehrává jinde: ve východních Čechách v Kopidlně u Jičína. Příběhy s názvem Po strništi bos byly poprvé veřejně publikovány už před čtyřmi lety, v roce 2013, a to v literární podobě. Autorem knížky povídek se vzpomínkami na dětství v dobách okupace a konce války byl Zdeněk Svěrák, dílo slavilo u čtenářů velký úspěch. Náš Deník tehdy o knížce publikoval recenzi.

Zdeněk Svěrák a ředitel gymnázia v Žatci Miroslav Řebíček při besedě ve škole.
RECENZE: Po strništi bos - kouzlo starých časů a hezké čtení

Autorská dvojice Zdeněk a Jan Svěrákovi, obvykle v rolích scénárista - režisér, společně vytvořila sedm filmů a řada z nich patří k nejvýznamnějším dílům české kinematografie. Za snímek Kolja získali v roce 1996 Oscara. Jan Svěrák jako režisér natočil celkem deset celovečerních filmů; na třech se podílel s jinými scénáristy.

Filmy Zdeňka a Jana Svěráka
Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Martin DivíšekObecná škola (1991)
Akumulátor 1 (1994)
Kolja (1996)
Tmavomodrý svět (2001)
Vratné lahve (2007)
Tři bratři (2014)
Po strništi bos (2017)

Zdeněk a Jan Svěrákovi s legendárním Oscarem v roce 1997 za film Kolja
Půl století a devět skvělých filmů! Oscar! Žatecký rodák Jan Svěrák slaví 50