Jaro je tady a s ním pomalu, ale jistě, finišují přípravy letošního svátku dobré náladu – Pivního máje Kryry.

I letos kulturní komise Města Kryry ve spolupráci s agenturou Pegas Art připravila bohatý program pro všechny návštěvníky těchto lidových slavností.

V letošním roce se koná již 11. ročník, a tak není od věci malý pohled do historie. Myšlenka na uspořádání tradičního (dnes již ovšem spíše tradičně netradičního svátku) se zrodila v hlavách těch, kterým poněkud chybělo to zvláštní nechtěné „kouzlo“ 1. máje - Svátku práce. Tak vznikl nápad na realizaci recesních májových oslav.

V podání kryrských jde především o svátek jara, lásky, radosti ze života a všeobecné dobré pohody, jehož součástí je i nesporná atrakce – totiž nefalšovaný recesní prvomájový průvod a průjezd alegorických vozů městem! Zkrátka a dobře, když v Praze řádí extremisté, tak v Kryrech se my normální bavíme! Návštěvníci oslav tak mají možnost hodit za hlavu všechny své pracovní povinnosti a starosti všedního dne a mohou se přijít odreagovat a v humorném tónu zavzpomínat na doby (ne)dávno minulé.

Za ta léta si slavnosti vydobily pevné místo v kulturním kalendáři a rok co rok si tento svátek nenechá ujít několik tisíc domácích i „přespolních“ návštěvníků! Letošní ročník proběhne dokonce ve třech dnech se svým vrcholem právě 1. května A tak neváhejte a neseďte doma ani vy a přijďte si zažít tuto neopakovatelnou atmosféru lidového veselí, plného skvělé hudby, vůně grilovaných klobás a lahodného pivního moku.

A jaká bude programová náplň těchto svátečních dnů? To se dozvíte právě za týden, kdy pořadatelé ve spolupráci s Žateckým a lounským deníkem pro vás připravili velkou čtenářskou soutěž!

Již nyní si ale můžete krátit čekání na samostatném webu, věnovaném oslavám: www.pivni-maj.webnode.cz. Tak ahoj v květnu v Kryrech a ať žije První pivní máj 2010.

Ivan Kruml