Hudba, stanové městečko, občerstvení, kamarádi a pohodová atmosféra pod širým nebem. Ve Vroutku u Podbořan v přírodním areálu Myslivna s krásně sestřiženým trávníkem tento týden v pátek a sobotu proběhne už osmnáctý ročník festivalu Rock for Churchill, což je největší klasický hudební festival v okrese Louny a za poslední roky se také zařadil mezi nejoblíbenější festivaly v rámci celé ČR.

Setkání původně začínalo jako menší hudební benefiční akce s výtěžkem pro podporu záchrany chátrajícího kostela ve Vroutku, později se rozrostlo na pestrou dvoudenní oslavu hudby s desítkami českých i zahraničních kapel a tisícovkami fanoušků.

Letos se kulturní dění bude odehrávat na třech scénách. Vystoupí na nich 45 skupin či samostatných hudebníků. K nejznámějším jménům patří například Circus Brothers, Priessnitz, J.A.R., Krucipüsk, Vypsaná Fixa, Tata Bojs, Gaia Mesiah a mnoho dalších. "Znovuzrozená Gaia Mesiah letos vystoupí pouze na jediném festivalu - a bude to u nás ve Vroutku," pochlubili se pořadatelé. Oproti minulému roku organizátoři rozšířili hudební nabídku ještě o jedno pódium. Zajímavou letošní novinkou je také premiéra mobilního bankomatu, který pořadatelé nechají v areálu umístit.

Tereza Voříšková a Jan Svěrák při představení filmu Po strništi bos
Po strništi bos je v kinech. Režisér Jan Svěrák se narodil v Žatci

V posledních třech ročnících byl festival vždy vyprodaný a návštěvníci už se těší i letos. "Už aby to bylo! Ještě ale budu muset hodně spát, než bude pátek," napsala na stránky festivalu například Petra Pešková.

Happening Světlo pro světZdroj: Deník/Zdeněk PlachýI letos bude mít festival charitativní podtext. Návštěvníci prostřednictvím neziskové organizace Světlo pro svět budou mít možnost podpořit zrakově postižené lidi z chudých oblastí světa, především Afriky. Loni se mezi lidmi na festivalu pro tento účel podařilo vybrat více než 52 tisíc korun.

Festival Rock for Churchill se zrodil v roce 2000 jako benefiční akce na podporu tamního kostela sv. Jakuba. První tři roky šlo o jednodenní festival, kde vystupovaly převážně regionální kapely. V roce 2004 pořadatelé festival rozšířili na dva dny a začala se na něm objevovat velká jména hudební scény. Za dalších deset let, roce 2014, fanoušci v anketě popularity tento festival zařadili na 6. místo mezi všemi českými festivaly včetně těch největších a nejznámějších.

Tak to vypadalo na RFCH v roce 2016:

V roce 2015:

V roce 2014:

V roce 2013:

V roce 2012:

V roce 2011:

V roce 2010: