„Vždy začínáme ve 20.30, vstupné je jednotné, 300 Kč," uvedl Zdeněk Kymlička z agentury For, která představení pořádá.

Pro Deník v rozhovoru odpovídal Pavel Vítek.

Vypadáte mladě, v muzikálu hrajete mladíka, císařského šenka Peška. Jak si to užíváte?
Pro mě je to úžasný relax. Je to už usazené představení, ti ochotníci navíc jsou herecky slušný a uznávaný soubor, alespoň tam u nás v kraji. Myslím si, že je to plnohodnotné představení s hezkým obsazením. Na kytaru hraje Štěpán Rak, účinkují Jan Rosák, Vladimír Čech nebo Petr Bendl, je to zajímavá a divácky vděčná „směs" lidí. Máme všude narváno, za šest let nás viděly desítky tisíc diváků.

Napomáhá tomu i Svobodova hudba, hit za hitem? Asi do věží, Lásko má, já stůňu, Hoja hoj…
Rozhodně, hudba je základ. A také úžasné libreto, vtipné a dokonale napsané. V divadle mají lidi čím dál víc rádi osvědčené tituly, u nichž ví, že je nezklamou, ale nadchnou, dostanou je. Právě taková je Noc na Karlštejně.

Muzikál umocní i hrady, zámky…
Samozřejmě, že vše vychází dobře i proto, že hrajeme pod otevřeným nebem, většinou na nádvořích tu Křivoklátu, tu zámku na Mníšku…

Už vás viděl i Karlštejn?
(smích) Ten jsme zatím nepokořili, tam jsme se ještě nedohodli. Ale já do pana kastelána Jaromíra Kubů dost „vandruju", aby si to rozmyslel. Takže třeba se dostaneme i na ten hrad, kam muzikál skutečně patří.

Vypeklo vás někdy počasí?
No jéje! V Dobřichovicích na zámku přišla taková průtrž mračen, že bylo během deseti minut čtvrt metru vody. Lidi seděli v přívalech deště v pláštěnkách, my to chtěli přerušit, navrhovali jsme jiný termín, ale oni to chtěli dokoukat i v té bouřce.
A loni na zámku v Třeboni se celou hru stahovala okolo příšerná černá mračna. Vydrželo to do posledního tónu písně a když jsme se uklonili a šli z nádvoří, strhlo se něco příšerného. Čerti se tam ženili, to jsem ještě nezažil! To byl jeden velký stroboskop a přívaly vody tak šílený, že ani nešlo odjet. Tak jsem si tenkrát říkal: „Asi nás má divadelní Pánbůh rád. To představení se mu líbilo, že počkal, až skutečně skončíme…"

Takové zážitky byste z kamenného divadla nikdy neměl!
To opravdu ne, i proto mám hraní s ochotníky rád.

V Noci jsou hlavní ženské postavy - královna, Alena a paní Ofka. Hraje je někdo víc známý?
To ne, jsou to ochotníci…

Dá se říci, že také ochotničíte? I po zkušenostech z muzikálů a čtvrtstoletí na hudební scéně?
Já to tak nevnímám, v ochotnících je totiž spousta nadšení. Nemají „divadelní stereotyp" jako v profesionálních divadlech, pokaždé je muzikál jiný. Pokaždé na mě přenesou své nadšení, ten správný divadelní esprit.

Noc: předprodeje

Čedok Ústí, Litoměřice, Louny, Chomutov, Teplice, Most; Lovosice - CK Peggy, Děčín - CK Dezka, Štětí - CK Delfín, Roudnice - Informační středisko a Městská knihovna. Vstupenky lze koupit i přímo na zámku v Ploskovicích. Cena lístků je 300 Kč.