Letní prázdniny teprve před pár dny začaly, ale už teď se můžeme těšit na jejich skvělé zakončení. Poslední srpnový víkend, respektive 28. a 29. srpna, se opět zaplní areál Myslivny ve Vroutku na Podbořansku. Opět vyrostou podia, hudba bude znít dnem i nocí, tisíce fanoušků opět uslyší klenoty české i světové hudební scény. Nastane Rock for Churchill!

Letos půjde už o 16. ročník festivalu, který v posledních letech doslova rozkopl dveře mezi elitní tuzemské akce. Pestrost žánrů, pohodová, téměř rodinná atmosféra – na to pořadatelé celé roky sázejí. A nutno říci, že úspěšně.

Tradičně ožijí dvě hudební scény – hlavní a DJ Stage. Na co se tedy máme těšit?

Hvězda Selah Sue stoupá

Jmen, která zaujmou na programu hlavní scény je celá řada. Například belgická kráska Selah Sue jistě nabídne něco ze svého aktuálního, v pořadí druhého alba Reason. Debutovou desku vydala v roce 2011 a byla veleúspěšná. Prodalo se jí přes milion kusů.

Dalším velkým zážitkem bude jistě vystoupení britské triphopové kapely Archive. „Co vám budeme povídat, plníme si sny! Archive milujeme a dlouhých pět let se snažíme, abychom je na Myslivnu dotáhli. Ale čekání se vyplatilo. Archive jsou na vrcholu sil," prozrazují na oficiálním webu festivalu www.rfch.cz organizátoři. Také Archive mají „novorozeně" – v lednu představili jubilejní desáté studiové album, nesoucí název Restriction. Skladby samozřejmě uslyší fanoušci ve Vroutku a budou moci navíc ocenit propracovanou videoprojekci. „Garantujeme vám grandiózní epický zážitek, jaký jsme ještě na Churchillu nezažili. Bude to jízda!" jsou nadšení pořadatelé.

Novinky přivezou i jejich krajané Asian Dub Foundation. Jejich nové album More Signal More Noise by mělo být naprosto žhavé – vydání bylo oznámeno na 10. července.

Oblíbených kapel bude zkrátka celá řada. Jak to hrají ve Švédsku nám předvede hip hopová bomba Looptroop Rockers a rockeři Royal Republic, z Francie dorazí Babylon Circus. To zajásají milovníci ska a reggae.

Nebudou chybět české a slovenské hity

Z českých luhů a hájů samozřejmě nebudou chybět už legendární hosté festivalu Rock for Churchill – partičky Wohnout a United Flavour, přijedou Tata Bojs, N.O.H.A., Sto zvířat, Krucipüsk nebo „susedia" Horkýže Slíže a další.

Také DJ scéna pojede jako o závod. Letos s britsko – českým zastoupením. Má dorazit Ed Rush, A.Skillz, také formace Far Too Loud nebo Mad Professor, z tuzemských projektů pak Mikkim, Endru, Pixie a celá řada dalších.

Příjemnou tradicí vrouteckého festivalu je stanové městečko zdarma. Naprostou samozřejmostí je pak výběr občerstvení v řadě stánků.