V rámci oslav desátého výročí založení Mikroregionu Perucko se o druhé srpnové sobotě uskutečnil již osmý ročník vesnické olympiády pod heslem Mezi námi obcemi, která si u členských obcí tohoto sdružení získala již takovou oblibu, že i přes letošní tropické léto nastoupilo ke sportovně zábavnému klání deset soutěžních družstev. Z německého partnerského Leubsdorfu přijela pětatřicetičlenná delegace včetně orchestru Fanfarenzug, a přihlížet přišly dvě stovky návštěvníků.

Místem konání byla krásná obec Chožov a hlavním organizátorem starostka Miroslava Otoupalová, která se svým týmem připravila nápaditý a velmi dynamický celodenní program.

O slavnostní nástup se postaral řízným pochodem orchestr Fanfarenzug. Po zahajovacích projevech starostky Chožova M. Otoupalové, předsedy mikroregionu Jaroslava Vlasáka a německých přátel, v nichž zaznělo v češtině i němčině mimo jiné vřelé přivítání a slova díků zakladateli Mikroregionu Perucko a rodáku z Chožova Josefu Vilhelmovi i všem přítomným, jakož i konstatování úspěšnosti česko-německého partnerství, které je letos také desetileté, předali němečtí přátelé drobné dárky. Pozornost pak již patřila nastoupeným družstvům. S radostí byla prvně konstatována i přítomnost Peruce, které to ve žlutém moc slušelo.

Soutěžní disciplíny byly opravdu zábavné, zahájil je minifotbal v bum peer ballech a dále se jednalo například o hru Michellangelo, při níž soutěžící za zdolávání různých překážek malovali obraz Adam a Eva, ve hře Dobytí severního pólu se družstvo rozdělilo na psy, jezdce a podavače, aby pak ve velké hromadě hasičského sněhu hledalo tenisové míčky, či „lyžovačka" a „břišní tanec", které také nabízely veselou extravaganci. Společně se dobře bavili soutěžící i diváci, což vytvořilo pěknou kompaktní atmosféru, kterou svými vstupy vhodně doplňoval moderátor.

Mezi návštěvníky byla i řada českých a německých starostů a místostarostů, pro něž byla rovněž připravena důmyslná disciplína - sníst koláče s rukama za zády. I zde bylo o zábavu postaráno.

Disciplínu Střelba z kuše ku ptáku zahájil důstojně střelecký král ze střeleckého spolku německých partnerů Helmut Heinze zásahem přímo do srdce dřevěného opeřence, který byl terčem soutěže, převzaté před dvěma lety od německých přátel, kteří k ní loni v Košticích darovali putovní pohár a letos lehkou kuši.

Gradující program prokládaný vstupy orchestru Fanfarenzug pokračoval ještě mnohým dalším, zazpívat přišel Zlatý Elvis, „nečekaně" zasáhl gangster a dobře chutnaly také řízky, klobásky a koláče.

Vesnická olympiáda Mikroregionu Perucko byla opět vtipná, nápaditá, nádherná.

S ohledem na extrémní počasí, kdy se jednalo o nejteplejší den letošního roku, byli vítězi úplně všichni, což organizátoři ocenili pěknými cenami.

Soutěžní družstva Chožov 1, Chožov 2, Koštice, Orasice, Peruc, Slavětín, Třtěno, Veltěže, Vršovice a Žerotín, stejně jako celá německá delegace a na dvě stovky návštěvníků, se loučili s úsměvem a ujištěním příště přijdeme zas.

Brigita Janovská