Česká výprava v počtu 860 účastníků nastupovala ve stejných úborech, pod naší vlajkou, na olympijský stadion, kde vybojoval tři olympijská zlata v roce 1952 Emil Zátopek. Z naší sokolské župy Sladkovského skladbu Generation together na hudbu skupiny Queen nacvičovalo 15 žen a mužů. Autorkami vícegenerační skladby byly Anna Jurčičková a její dcera Helena Peerová.

Gymnaestrády se konají jednou za čtyři roky a této nesoutěžní přehlídky se účastní nejen cvičenci hromadných skladeb, ale především gymnastické skupiny z celého světa. Je to obrovská show - po celý týden nepřetržitě v sedmi halách cvičila jedna skupina za druhou, stejně tak na fotbalovém stadionu se střídaly hromadné skladby. My jsme se svojí skladbou vystupovali třikrát. Večer se v hokejové hale konaly národní večery a na závěr výběr toho nejlepšího v pořadu Gala FIG. Všem se nám tajil dech nad neuvěřitelnými výkony gymnastů na nářadí, při akrobatické gymnastice, ale také nad důmyslnou choreografií a krásnými kostýmy.

Neustále jsme váhali - dívat se na představení nebo objevovat krásy Helsinek?

Bydleli jsme ve zcela nové škole v Karakallio, okrajové části města. Do centra jsme cestovali autobusy a vlakem.

Helsinky na nás zapůsobily prostorem, všudypřítomnou zelení a čistotou. Snažili jsme se navštívit nejdůležitější památky. Jako suchozemci jsme se rádi projeli lodí na ostrov s vojenskou pevností - Suomenlinna a na dalším ostrově jsme si prohlédli skanzen a prezidentskou vilu. Všude jsme se setkávali s milými a vstřícnými lidmi. Budeme rádi vzpomínat.

Kateřina Pacltová,
župní náčelnice