Chceme kontrolu, jsme pro audit v Žatecké teplárenské, nemáme s ním problém, je slyšet z úst většiny zastupitelů v Žatci. Zprava, zleva, od nezávislých.

Údajně špatně udělané výběrové řízení, dohadování, zda za to může současné nebo předchozí vedení. Osočování, že bývalé vedení teplárnu velmi poškozovalo. Ne úplně standardní průběh personálních změn. Podezřelý výběr technického dozoru pro rekonstrukci, problémy při samotné revitalizaci a opět dohadování, kdo za to může. Zda „ti předtím", nebo „ti potom". Obviňování z toho, že naopak současné vedení nepostupuje úplně v zájmu města. A nakonec prověřování Žatecké teplárenské policií.

Je toho dost na kontrolu ve firmě v hodnotě stovek milionů, jež dodává teplo většině lidí ve městě.

Jenže už třikrát se na žateckém zastupitelstvu o auditu dlouze a dlouze debatovalo, avšak ani jednou kontrola při hlasování podporu nezískala. Dva rozhádané tábory se nemohou dohodnout. Kde je tedy problém? Kontrolu chceme, ale hlasovat pro ni nebudeme?

Auditovat jen ty druhé…

Je to jednoduché. Všichni kontrolu chtějí, ale všichni jen tak nějak napůl. Chtějí auditovat toho druhého, sebe nikoli. A tak pravice a nezávislí navrhují audit, který by se týkal vlastně jen dění po loňských volbách, tedy po příchodu lidí spjatých s levicí a Alešem Jelínkem do firmy, chtějí kontrolovat jen současnou problémovou ekologizaci. Předtím bylo prý vše v pořádku.

Druhá strana naopak tvrdí, že nyní je vše v pořádku a předtím bylo to špatné, chyby prý byly před loňskými volbami. A tak levice také mluví o auditu, ale jen do začátku současné rekonstrukce, prostě do voleb.

Žatečtí politici se shodli, jako už mnohokrát předtím, že se neshodli. Uvidíme, zda se něco změní při pokusu čtvrtém. Dovolil bych si jednu radu: co takhle právní audit a kompletní kontrola celých let 2014 a 2015? Vyhovělo by se oběma stranám, zkontrolovalo by se období, které kontrolovat chtějí. Auditu období, které nechtějí, se bát nemusejí – všechno bylo přece v pořádku.