Základní kolo Svojsíkova závodu pro střediska Most, Louny a Litvínov se konalo o víkend v Oseku. I přes páteční deštivé a větrné počasí se soutěž skautských družin vydařila. Sedm chlapeckých a čtyři dívčí družiny se utkaly v devatenácti úkolech a výzvách.

Vše začalo už v pátek 7. dubna stavbou stanu poslepu. Večer účastníci zhlédli motivační film a ráno to vypuklo. Skauti a skautky si dopoledne vyzkoušeli svoji zdatnost, zručnost, logické myšlení, znalost přírody, přesnost a odhad. Mezi výzvy patřila i koupel ve studené vodě, což účastníkům ztěžovala labuť, která si chránila své území.

Potom si družiny samy nakoupily potřebné suroviny a přesunuly se na místo, kde si měly uvařit oběd. Po pátečním dešti dělalo některým družinám problém zapálit oheň. Však se také tento modul závodu nazývá Přežití.

V poslední části pak na stanovištích prokazovali znalosti ze zdravovědy, schopnost orientace, zdatnost v lezení a slaňování a také to, jak se zachovají v krizové situaci. Celkově mezi dívkami zvítězila a do krajského kola postupuje družina Káňat z Litvínova a mezi kluky lounští Kamzíci.

Franta Pošťák Pospíšil