Už dvanáctý ročník má za sebou oblíbená soutěž V přírodě neriskuj. Tentokrát ji hostila ZŠ kpt. Otakara Jaroše v Lounech. Díky tomu se soutěže tříčlenných družstev zúčastnil rekordní počet soutěžících. O ceny bojovalo více než dvacet družstev.

Dokonce se naplnilo heslo soutěže. Jedno družstvo v poznávací části totiž fotku zmije považovalo za užovku. Tyhle kluky bych samotné do lesa raději nepouštěl. Jiná skupina si zase myslela, že jde o krajtu a to i přes to, že soutěž je zaměřena pouze na české zástupce fauny a flóry. Kuriozní odpovědí byla „zmije obojková". Protože v této části nebyly špatné odpovědi hodnoceny záporně, dozvěděli jsme se například, že stepník rudý je pavouk čtyřtečkatý, hadovka smrdutá je pýchavkou smradlavou a třetina družstev si popletla roháče a nosorožíkem.

Druhá část je tradičně zaměřena na přírodu v nejbližším okolí. Polovina soutěžících nevěděla, do jakých kontejnerů se třídí kartony tetrapack a jen čtvrtina věděla, co je rybí přechod. Mezi úsměvné odpovědi patřil „Bečov nad Kněžnou", nebo že chráněným zvířetem ve strádonické štole je jelen, vlk nebo dokonce žirafa.

Co je v lounském znaku?

Poslední otázkou jsem chtěl prověřit jejich všímavost, a tak jsem ze znaku města vymazal štítek mezi věžemi. To byste neřekli, co vše by se na našem erbu mohlo vyskytovat. Polovina soutěžících věděla, že to je měsíc a hvězda, ale podle jiných by se tam stejně dobře vyjímal dvouocasý lev, kalich, chmel anebo korunovační klenoty.

Ve třetí části o ekologii už soutěžící mohli body ztrácet, zde byly rozdíly největší. Nejlepším výkonem v této části si celkové vítězství vybojovalo družstvo z osmých tříd ZŠ J. A. Komenského ve složení Kateřina Kozíková, Adéla Kočinová a Helena Nováčková. Na druhém místě skončila družina Delfínů z Junáka a na děleném třetím místě opět žáci ze ZŠ J. A. K.

Franta Pošťák Pospíšil