Ve vstupní hale Vrchlického divadla v Lounech je k vidění netradiční výstava. Na několika desítkách fotografií můžeme vidět místa, o kterých většina z nás doposud vůbec netušila, že existují, a kam se skoro nikdo z nás asi nikdy nepodívá. Troufnu si dokonce tvrdit, že spousta lidí po tom ani nijak zvlášť netouží.

Fotografie nejsou dílem profesionálního fotografa. Jejich autor Petrit Imeraj je člověk mnoha zájmů a profesí, které spojuje jeho láska k horám a snaha jejich krásu zprostředkovat co největšímu počtu lidí.

Fotografie vznikly při toulkách Albánskými Alpami Fotografie vznikly při jeho toulkách Albánskými Alpami v roli turistického průvodce. Petrit Imeraj bydlí ve stotisícovém severoalbánském městě Shkodra, odkud vodí skupiny turistických nadšenců do hor. Provází skupiny maximálně deseti cestovatelů po dobrodružných cestách necestách do míst, kde není elektřina, kde nejsou silnice a kam mnohdy nevedou ani lesní či polní cesty! Ubytování výprav je organizováno zásadně v soukromí horských příbytků něco jako hotel či penzion je hluboko v horách neznámým pojmem.

Stejná výstava fotografií jako v lounském Vrchlického divadle proběhla v roce 2014 také v našem partnerském městě Zschopau, a to z iniciativy tajemníka zschopauské radnice Uwe Gahuta známého cestovatele, který osobně také Albánské Alpy procestoval! Ten také způsobil, že výstava se přestěhovala do Loun.

Výstava přilákala i albánského velvyslance, jeho excelenci Rizu Podu.

Pokud byste zlákáni výstavou zatoužili Albánské Alpy navštívit, můžete kontaktovat přímo Petrita Imeraje na pimeraj@yahoo.com. Nebo zkuste něco ještě dobrodružnějšího: aktivitu českých dobrovolníků v odlehlé albánské horské vesnici Curraj i Epërm www.albanianchallenge.org.

Jan Kerner,
Louny