Technická závada může zřejmě za pád letadla u obce Milá na rozhraní Mostecka a Lounska, při kterém zahynul 46letý pilot.

Dvoumístný letoun se zřítil v sobotu 24. října odpoledne poté, co se mu zlomilo křídlo. Policie, která případ vyšetřuje, včera upřesnila, co se při tragické nehodě vlastně mělo stát a zveřejnila předběžnou možnou příčinu pádu.

„Při letu došlo k náhlému vzpažení pravého křídla letadla směrem vzhůru a letadlo začalo nekontrolovatelně klesat k zemi. Po dopadu se ještě převrátilo,“ informovala mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Vyšetřovatelé jako prvotní pravděpodobnou příčinu pádu stroje stanovili prasklý čep vzpěry pravého křídla. Proč součástka praskla, teď budou zkoumat odborníci z kriminalistického ústavu a ústavu pro vyšetřování příčin leteckých nehod. Podle předsedy Aeroklubu v Mostě Josefa Mráčka může být příčin hned několik – například únava či vada materiálu. „Do té doby, než se nehoda řádně vyšetří, jsou to ale vše jen spekulace,“ řekl Mráček.

Muže se nepodařilo udržet při životě

Letadlo mělo být nové, vyrobené v roce 2001 v továrně. Pilot si ho údajně koupil teprve nedávno.

Zesnulý 46letý muž z Chomutovska startoval s ultralightem z letiště v Charvatcích u Libčevsi na Lounsku. Po zřícení na zem ještě žil, byl však v hlubokém bezvědomí. Lékaři ho vrtulníkem přepravili do nemocnice v Ústí nad Labem, kde zemřel. „Pacient skonal zhruba po čtyřiceti minutách bezúspěšných oživovacích pokusů,“ řekl v sobotu mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.