Tragédie se stala ve středu 27. ledna krátce po půlnoci na rychlostní silnici R7 poblíž průmyslové zóny Triangle na Lounsku.

Řidič náklaďáku, který zřejmě usnul za volantem, tady smetl celní hlídku, jenž v osudný okamžik kontrolovala na silnici jiného řidiče kamionu – německého státního příslušníka. Všichni tři muži byli těžce zraněni. „Kontrolovaný řidič kamionu bohužel svým zraněným po převozu do nemocnice podlehl,“ řekla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Po převozu do nemocnice kontrolovaný řidič zemřel

Nehoda se odehrála na rovném a přehledném úseku silnice. Sedmatřicetiletý řidič náklaďáku jel od Prahy na Chomutov a zřejmě ho na chvíli přepadl mikrospánek. „Přehlédl pak před sebou zaparkovanou dodávku celní správy a zezadu do ní narazil. Následně naboural i do odstaveného kamionu, u kterého celníci právě kontrolovali cizince,“ popsala, jak tragické nehodě došlo, Střelcová.

Třicetiletý kamioňák – Němec, který se v osudný okamžik nacházel u auta celníků, byl těžce zraněn a po převozu do nemocnice zemřel. Těžká zranění utrpěli i dva celníci (23 a 31 let). „Jeden z nich stál při střetu na silnici a druhý seděl v autě,“ doplnila Střelcová. Pravděpodobný viník nehody vyvázl jen s lehčím zranění.

Deníku se podařilo zjistit, že zranění celníci jsou z Kladenska. Mladší byl rychlou záchrankou převezen do nemocnice v Mostě a starší do nemocnice v Chomutově. „Stav pacienta, který je hospitalizován v Chomutově, je velmi vážný. Leží na ARO. Druhý zraněný muž je hospitalizován na chirurgii v Mostě. Je u něj podezření na poranění páteře. Podrobil se základním vyšetřením a teď je na pozorování,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Na chirurgii nemocnice v Mostě leží i řidič náklaďáku. „Zranění tohoto pacienta jsou lehká,“ doplnil Vondra.

Kolegové těžce zraněných mladých celníků byli z nehody v šoku. „Je to tragédie. Nic takového se ještě v působnosti Celního ředitelství Praha nestalo. Všichni sledujeme zdravotní stav našich zraněných kolegů,“ řekl ve středu Igor Staněk, mluvčí Celního ředitelství Praha, pod které pracoviště v Kladnu patří.

Přesnou příčinu tragické nehody a její okolnosti nadále vyšetřují policisté. Kvůli tragédii byla silnice celou noc uzavřena. Na odstranění následků střetu se podílelo i několik hasičských jednotek. Provoz na silnici byl znovu plně obnoven až kolem osmé hodiny ranní. Hmotná škoda byla předběžně stanovena na 1,7 milionu korun.

Co je mikrospánek?


Mikrospánek je stav, kdy člověk nespí, ale ani není úplně při vědomí. Trvá od tří do patnácti vteřin – poté buď člověk usne, nebo se probudí. Podle serveru Zákruta.cz bylo v roce 2008 v důsledku mikrospánku způsobeno asi 900 dopravních nehod.

Riziko mikrospánku nastává hlavně na dálnicích. Mozek dostává stále stejné vzruchy ze smyslových orgánů. Po čase začne tento monotónní cyklus vyhodnocovat jako klidový stav a snižuje aktivitu a přepíná se do režimu spánku – řidiči padá hlava, povolují končetiny – přestává tedy auto ovládat. Často se též stává, že když se rychle probudí, lekne se a strhne řízení, čímž nehodu ještě zhorší.