K tragickému pádu malého dvoumístného ultralehkého letadla došlo v pátek 21. srpna odpoledne v Lipně na Lounsku. „Hlášení o nehodě jsme přijali kolem 17. hodiny," uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Po havárii byla jedna osoba na místě mrtvá, druhá byla velmi těžce zraněna. Probíhalo intenzivní oživování a následně transport vrtulníkem do ústecké nemocnice, kde účastník havárie bojuje o život. Byl uveden do umělého spánku a má těžká zranění hlavy a břicha. 

Příčina pádu? Zatím se neví

Letoun spadl přímo do centra obce mezi domy! Jen obrovskou náhodou nebyl zraněn také někdo na zemi. "Vysadil mu asi motor. Pilot se snažil provést ještě obrat, ale ten už nevybral, zavadil o dům" řekli Deníku lidé z obce po nehodě. 

Na střeše jednoho z domů bylo po nehodě jasně vidět, kde stroj zavadil. Byla poničena a zůstalo na ní několik trosek z letadla. Po dotyku se střechou se letadlo převrátilo a dopadlo mezi domy. Kabina byla po dopadu zcela zdevastovaná. Navíc začalo letadlo po pádu hořet, plameny zlikvidovali až hasiči.

Příčina pádu zatím známá není, vyšetřovatelé prozatím verzi o poruše motoru nepotvrdili. Oficiální vyšetřování je teprve na začátku, může trvat i několik měsíců. Podle šetření odborníků na místě se zdá, že podélné a směrové řízení malého letounu bylo až ke kabině v pořádku, kabina bude ale podrobena dalšímu zkoumání, byla totiž hodně poničená. Pohonných hmot měl stroj dostatek.

"K příčině pádu prozatím nemohu nic konkrétního říci, vše je čerstvé a budou probíhat další šetření. Nelze zatím potvrdit ani vyvrátit nějakou technickou závadu. Budou provedeny další expertizy, například posouzení motoru," uvedl Josef Procházka, vyšetřovatel Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Proudový letoun spadl před třemi lety

Mnozí jistě mají v živé paměti jinou leteckou tragédii, ke které došlo u Žatce v červnu roku 2012. Jen několik set metrů od letiště Macerka u Žatce a Čeradic se zřítil proudový letoun L–29 Delfín, který byl často používán k vyhlídkovým letům. O život tehdy přišli dva lidé - dvaapadesátiletý zkušený pilot a třicetiletá mladá pasažerka. Ta dostala vysněný let jako dar k narozeninám od svých blízkých a celému neštěstí přihlížela její rodina z letiště.

Důvod havárie tehdy rovněž zkoumali experti. Nakonec usoudili, že chybu udělal pilot, který manévroval příliš nízko. 

Vše o tomto případu se dočtete zde!