Mladičká naděje českého aerobiku Adéla Citová z Loun loni při své premiéře mezi dospělými překvapila svět. Z ME má stříbro, z MS přivezla čtvrtou pozici a na republikovém šampionátu všem zkušenějším soupeřkám „vypálila rybník“ a vyhrála. „Obrovská, velká spokojenost,“ hodnotí minulý rok. A nezahálí ani letos. Aktuálně nabírá fyzičku a učí se novou sestavu. Hodně náročnou. Ví, že na této úrovni je to nutnost. Čím náročnější, tím lepší ohodnocení a mladá dívka chce opět útočit na medaile. V nadsázce a se smíchem říká: „Snad se ji naučím.“

Kdy vlastně začíná sezona aerobiku? Nebo závodíte celoročně? Představte nám trochu vaši sezonu.
Celoročně ne. Závody začínají v dubnu, pak v květnu je mistrovství Evropy. Přes prázdniny je přestávka, závody jsou pak zase na podzim. Od září, během října a listopadu. Na podzim je pak mistrovství světa. Takže je to takový systém jaro – podzim.

Čtěte také: Dvě minuty? Nahoru, dolů, skoky, kliky. Aerobik je náročný, říká Zahradníčková

Přestávka určitě ale neznamená, že máte volno, že nic neděláte.
To určitě ne (směje se). Přes zimu a přes léto tvrdě trénujeme, pracujeme na fyzičce, ta je hodně potřeba. Během zimy také nacvičujeme nové sestavy.

Zmínila jste, že v aerobiku vlastně funguje systém jaro – zima. To je jako ve fotbale. Máte také zimní přípravu, jako fotbalisté? U nich se všeobecně traduje, že jí moc nemusí. Co vy?
Zimní přípravu máme. Takže vlastně jako fotbalisté (směje se). Zrovna teď jsme byli na soustředění, od listopadu ladíme nové sestavy. A také musíme pracovat na fyzičce, ta je hodně a hodně potřeba, to k tomu prostě patří. Kromě fitka chodím také běhat.

Adéla Citová ve své první sezoně mezi dospělými vybojovala titul mistryně republiky, na mistrovství světa skončila těsně čtvrtá. Zlato má ale z MS z trojic.Zdroj: archiv sportovceMusí vás trenérka nutit?
Musím chtít sama. Vím, že je to potřeba. Běhat chodím třeba ráno. Dělám to pro sebe. On je aerobik opravdu hodně fyzicky náročný.

Nové sestavy. Máte každou sezonu novou?
Ano, každý rok. Přes zimu je vymýšlíme a trénujeme.

Bude ta letošní ještě náročnější než ta loňská, se kterou jste měla velký úspěch?
Bude. Je hrozně náročná (směje se). Snad ji dokáži natrénovat (směje se). Snad se ji naučím. Ale na této úrovni už je potřeba, aby sestavy byly hodně náročné.

Loni jste měla skvělý rok. Ač jste věkem ještě juniorka, už jste závodila za dospělé. A famozně. Stříbro z Evropy, čtvrtá na světě, zlato z republikového mistrovství. Spokojenost?
Obrovská. Velká (usmívá se). Byl to první rok v seniorské kategorii, té nejtěžší, nejprestižnější, a hned se to takhle povedlo. Byl to pro mě hodně velký úspěch. Chtěla jsem se někde podívat do finále, v té velké konkurenci a nakonec to dopadlo takhle dobře.

Navíc jste s týmem získala tři zlaté, ze světa, Evropy i republiky v trojicích. Dá se to kombinovat? Plánujete to i dál?
Kombinovat se to dá. Několik dalších holek to také dělá. Je to ale dost náročné, mezi sestavami není tolik času. Ale pokud to půjde, chtěla bych obojí dělat i dál. Baví mě to, mám ráda týmového ducha, s holkama je zábava, užívám si to. I když je to dost fyzicky náročné.

Jaké vrcholy vás čekají letos?
V květnu bude mistrovství Evropy v Karlových Varech, na podzim bude republikové mistrovství a "svět" je letos v Nizozemí.

A jaké jsou cíle?
No hlavně se nejdříve musíme probojovat do nominace. Naše republika je v aerobiku mezi velmocemi, konkurence je obrovská, už dostat se na šampionáty je těžké. Takže to je první cíl. No a když se to povede, tak se pak podívat do finále.