Historicky první měření sil českých mladých sportovkyň se světovou elitou mažoretkové a twirlingové federace WBTF se konalo v minulých dnech v chorvatském městě Poreč v rámci Světového poháru. Mezi tisícovkou účastníků, dívek i chlapců, ze dvacítky zemí čtyř kontinentů si vedla výborně žatecká Anička Trnková – juniorská mistryně ČR ve cvičení s dvěma hůlkami a vicemistryně s jednou hůlkou.

Žatecká školačka, která půjde po prázdninách do tercie na žateckém gymnáziu, si vybojovala nominaci hned ve dvou disciplinách mezi juniorkami. „Mezi nejlepší světové závodnice jsme vstupovaly s pokorou a popravdě řečeno, v naší světové premiéře nikdo neočekával výraznější úspěch,“ přiznala Aniččina matka Petra Havelková. „Doufaly jsme v umístění do první třicítky,“ dodala.

Skok mezi favority

Vicemistryně Evropy z Itálie 2015 v dětské kategorii mažoretek a členka stříbrného týmu juniorského družstva ČR v loňském roce v Anglii šokovala v Poreči porotu i soupeřky hned v první disciplině sólo junior B 12 až 17 let. Za své vystoupení postoupila rovnou do finále ze čtvrtého místa! I tam skvěle zabojovala a skončila celkově šestá.

Dařilo se jí i v kategorii sólo dvě hůlky a 6. místem postupovala do semifinále. „Stačilo dostat od jediného rozhodčího lepší známku a byla bych opět v TOP 5 rovnou ve finále,“ řekla Anička. Teprve tam na ni dolehla tréma. „Předtím jsem nastupovala klidná, neboť se od nás nic velkého nečekalo. Teď v semifinále to na mě trochu dolehlo. I když jsem při vystoupení odvedla své, dopustila jsem se tří chyb,“ vzpomněla.

Nohejbal - ilustrační snímek.
Nohejbalisté Žatce zatím neprohráli, čekají je boje o návrat do extraligy

Například když chytala z výšky roztočenou hůlku, vypadla jí z volné ruky ta druhá. Přestože dostala výborné hodnocení, celkově však v této kategorii klesla na 13. místo ze 46 závodnic, mezi nimiž patřila se svými 13 roky k těm nejmladším.

„Velice si vážím toho, že jsem mohla závodit s absolutně nejlepšími. A moje umístění v twirlingu je cennější, než dosavadní evropské medaile mezi mažoretkami. Vždyť jen tajně jsem věřila, že bych mohla skončit v první dvacítce,“ přiznává Anička Trnková.

Lounská Svobodová skončila pátá

A jaké dojmy si přivezla ze světové premiéry žatecká závodnice? „Bylo to fantastické setkání s nejlepšími závodníky. Největší dojem na mě udělali reprezentanti Japonska, kterých tam bylo 160. Twirling se tam vyučuje i na středních školách. Velké výpravy přiletěly také z USA a Kanady, z Evropy to pak byly Francie a Itálie. Z Čech nás ve WBTF pod vedením trenérky Terezy Vimrové startovalo šest holek. Nejlépe si vedla Veronika Kadlecová, která vyhrála v seniorkách. Výborně zabojovala v kategorii juniorek 15 až 17 let lounská Jana Svobodová, když skončila pátá,“ vypočetla.

Martina Mikulášková
Mikulášková i další naděje už vědí, kde budou bojovat o další medaile

Českou juniorskou reprezentantku Aničku Trnkovou čeká v nejbližších měsících náročný program. S týmem startuje už v říjnu na ME v Holandsku, v lednu by měla jet na MS do Norska. „Pokud ale budu nominována. A koncem roku 2018 bude světový pohár na Floridě. Ráda bych se tam probojovala,“ usmívá se Anička.

Z lidí kolem, kteří vedou a podporují český talent ze Žatce, však o tom nikdo nepochybuje.

Jaroslav Kubíček