Za větrného počasí se uskutečnily v Bílině atletické přebory Ústeckého kraje mužů a žen. Oddíl ASK ELNA Počerady reprezentovala pětice mladých závodníků, která se domů již tradičně s prázdnou nevrátila.

Od sedmnáctiletého Tomáše Jonáše, který v tomto roce posílil kladenské extraligové družstvo mužů, se medaile samozřejmě očekávají i z krajských přeborů dospělých. Očekávání potvrdil a časem 11,22 si ve finálovém běhu na 100 m doběhl pro titul přeborníka kraje, před bývalým juniorským reprezentantem Lecjaksem z Chomutova (11,31) a mosteckým Maleckým (11,56), loňským medailistou z mistrovství ČR dorostu na této trati. Na 200 m se pak Jonáš až příliš spoléhal na svůj silný závěr a v protivětru si za zkušeným Lecjaksem (22.67) doběhl „pouze“ pro stříbrnou medaili, v průměrném čase 22,91 sec.

Mladičká Kurková má dvě medaile

Dalším příjemným překvapením pro počeradský oddíl byla šestnáctiletá Gábina Kurková. V běhu na 800 m podlehla pouze zkušenější Svobodové z Mostu, kterou do cíle marně stahovala, ale doběhla v pěkném osobním rekordu 2:27,80.

Po tréninkové odmlce si vyzkoušela tuto trať také Kamila Lošanová, čas 2:53,79 ji ale zatím uspokojit nemohl. Nečekanou stříbrnou medaili si však přivezla Kurková z dlouhého sprintu. Na 400 m zaběhla čas 63,18 sec, který jí zajistil druhou medaili za vítěznou Rejmanovou (62,92) a před třetí Dohnalovou (64,63), obě z Mostu.

Na zkušenou si do Bíliny zajeli i dva závodníci žákovské kategorie. Filip Vostatek, který si výkonem 4,53 m vyzkoušel skok do dálky a Aneta Hajná, která zaběhla v protivětru 100 metrů za 14,20 sec. Tento výkon však na finále ženské stovky nestačil.

Při neúčasti dalších dvou kvalitních atletů, juniora Ivana Formánka a žákovské halové mistryně ČR Veroniky Benkové, kteří letošní závodní sezonu zahájí až za dva týdny, jsou čtyři medaile z krajských přeborů dospělých, pro oddíl ASK ELNA Počerady, dobrým vstupem do atletické sezony 2011.

Ladislav Lála